Καθ. Άγγελος Συρίγος: Ομιλητής στην Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ για τις Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις σε Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή και τη Θέση της Ελλάδος

Καθ. Άγγελος Συρίγος: Ομιλητής στην Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ για τις Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις σε Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή και τη Θέση της Ελλάδος
energia.gr
Πεμ, 25 Ιανουαρίου 2018 - 16:22
Ένας από τους πιο διακεκριμένους διεθνολόγους της χώρας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος συγκαταλέγεται στους ομιλητές της Απογευματινής Συνάντησης του ΙΕΝΕ, στις 25 Ιανουαρίου στην Αθήνα (Κτήριο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48 και Σίνα), με θέμα τις ενεργειακές και γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειοκαι τη Μέση Ανατολή και τη θέση της Ελλάδος

Ένας από τους πιο διακεκριμένους διεθνολόγους της χώρας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος συγκαταλέγεται στους ομιλητές της Απογευματινής Συνάντησης του ΙΕΝΕ, στις 25 Ιανουαρίου στην Αθήνα (Κτήριο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48 και Σίνα), με θέμα τις ενεργειακές και γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειοκαι τη Μέση Ανατολή και τη θέση της Ελλάδος.

Ο καθ. Συρίγος, ομιλητής στην πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης, η οποία είναι αφιερωμένη στις εξελίξεις σε Ελλάδα, EE, Ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία και Κύπρο, θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα σχετικά με το Κυπριακό και τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (Αιγαίο, Δυτική Θράκη), αλλά και γενικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας.

OΆγγελος Συρίγος απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994. Θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Νομική και Διπλωματία στο Αιγαίο» [Law and Diplomacy and the Aegean Maritime Zones].

Την περίοδο 1994-95 εργάσθηκε στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2001-2003).

Έχει διατελέσει Γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Μάιος 2015), Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) (Σεπτέμβριος 2009-Νοέμβριος 2011), Ειδικός Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Οκτώβριος 2007-Ιανουάριος 2009), Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ιδρύματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (2005-2010), καθώς και Επιστημονικός σύμβουλος επί ελληνοτουρκικών θεμάτων στο Υπουργείο των Εξωτερικών (1999-2001) καθώς και επί θεμάτων σχετικών με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και την εμπορία ανθρώπων (2004-2005).

Ο καθ. Συρίγος έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με το θέμα της οριοθετήσεως της Υφαλοκρηπίδας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και μέλος της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και του ελληνικού τμήματος της International Law Association.

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος σχολείται με το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική με κύρια αντικείμενα το δίκαιο της Θάλασσας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τις μειονότητες.

Σπουδαιότερες Δημοσιεύσεις

Βιβλία

  • The Status of the Aegean Sea in International Law, Sakkoulas/Bruylant, Athens/Brussels, 1998
  • Το Σχέδιο Ανάν: κληρονομιές του παρελθόντος και προοπτικές του μέλλοντος, Πατάκης, Αθήνα, 2005
  • Ελληνοτουρκικές σχέσεις, Πατάκης, Αθήνα, 2015

Επιμέλειεςσυλλογικών έργων

  • Η σύγχρονη Τουρκία: τέσσερις μονογραφίες για την πολιτική, την οικονομία, τη γεωστρατηγική και το στρατό, έκδοση Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης (ΚΠΕΕ), Αθήνα, 2000.

Άρθρα & Κεφάλαια Βιβλίων (επιλογή)

  • "Landlocked States and access to the sea: The Greek blockade of the former Yugoslav Republic of Macedonia", δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Revue Hellenique de Droit International, 1996, Τόμος 49, 1. σελ . 107-126.
  • «Ελληνοτουρκικές διαφορές, προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο και σταθερότητα στο Αιγαίο», στο συλλογικό έργο Ελλάδα και Τουρκία μετά το Τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επιμέλεια Χρ. Γιαλουρίδη & Π. Τσάκωνα, εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα, 1999, 3. σελ. 403-427.
  • «Δυτική Θράκη: η αθέατη όψη», Νέα Κοινωνιολογία-Κοινωνιολογική Επιθεώρηση της νέας Ελλάδας, Τεύχος 29, Χειμώνας 1999-2000, εκδόσεις Παπαζήση, σελ. 43-84
  • «Ζητήματα νομιμότητας σχετικά με την επίθεση κατά του Ιράκ», Αρμενόπουλος-επιστημονική επετηρίδα, Τόμος 24, Θεσσαλονίκη, 200310. , σελ. 157-166.
  • Μειονότητες στην Τουρκία, μελέτη για το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Αθήνα, Ιούλιος 2003, 68 σελίδες Α4
  • «Ογδόντα χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης», Διπλωματία, Νοέμβριος 2003, σελ. 24-27
  • «Η νομιμότητα της απόκτησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν και το βρετανικό μουσείο», (σε συνεργασία με την Έλενα Κόρκα, αρχαιολόγο, διευθύντρια της Διευθύνσεως Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών του Υπουργείου Π ολιτισμού και γραμματέα της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα) στο συλλογικό τόμο Ο Παρθενώνας-η επιστροφή των γλυπτών, ιστορική, πολιτιστική, νομική προσέγγιση, εκδόσεις Ι. Σιδέρη, Αθήνα, 2004, σελ. 266-279
  • “The legal regime of Muslim religious foundations (Vakif) in Greece”, στο συλλογικό τόμο Vakif Sepozyumu Kitabi, [Volume on the Foundation Symposium], έκδοση T.C. Başbakanlik Vakiflar Genel Müdürlüğü [Γενική Διεύθυνση Βακουφίων Τουρκίας], Ankara, 2004, 15. σελ. 175-186 (αγγλική γλώσσα) & 187-204 (τουρκική γλώσσα).
  • “Re-opening of Halki’s Theological School: “an empty tunic”?”, Επετηρίδα 2005, Ινσιτούτο Διεθνών Σχέσεων , Αθήνα , 2005, 16. σελ . 140-168.
  • «Μικρασιατική καταστροφή: «γενοκτονία» ή «μοιραία συνέπεια» ενός πολέμου;» στον συλλογικό τόμο Η διεθνής Κοινότητα σε κίνηση, Συμβολές στην Μνήμη Γεωργίου Τενεκίδη, επιμέλεια Στ. Περράκη, εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή, 2006.
  • «Ο ρωσικός παράγοντας και η δημιουργία κανόνων για τον διαπλού πλοίων δια μέσου του Ελλησπόντου, της Προποντίδας και του Βοσπόρου τον 18ο και 19ο αιώνα», στο συλλογικό τόμο 175 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας (1828-2003), επιμέλειας Μαρούλη-Ζηλεμένου Μάιρη – Τσάλτας Γρηγόρης, εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2007.
  • “Η ελληνική μεραρχία στην Κύπρο (1964-68) και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων”, θα εκδοθεί στο συλλογικό τόμο, Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα από το 1945 έως το 1974: Αναζητώντας Θέση στον Κόσμο, επιμέλιας Παπαπολυβίου Πέτρος, Συρίγος, Άγγελος, Χατζηβασιλείου Ευάνθης, Λευκωσία 2012.