Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) ενέκρινε δάνειο ύψους $ 250 εκατ. για τη μείωση της χρήσης άνθρακα στην Κίνα μέσω αύξησης της χρήσης φυσικού αερίου.

Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων ( Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) ενέκρινε δάνειο ύψους $ 250 εκατ. για τη μείωση της χρήσης άνθρακα στην Κίνα μέσω αύξησης της χρήσης φυσικού αερίου.

Αξιοποιώντας το δάνειο, η Κίνα αναμένεται να μειώσει τη χρήση άνθρακα κατά περίπου 650.000 τόνους ετησίως, συνδέοντας περίπου 216.750 νοικοκυριά σε 510 αγροτικά χωριά στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, ανέφερε η τράπεζα.

Η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο θα καταστήσει τα αγροτικά νοικοκυριά λιγότερο εξαρτημένα από τον άνθρακα για το μαγείρεμα και τη θέρμανση, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μειώνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών, καρδιαγγειακών και ισχαιμικών καρδιοπαθειών στις περιοχές που επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου. Τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι θα ευνοηθούν περισσότερο, κυρίως επειδή είναι οι πλέον ευάλωτοι σε αυτούς τους κινδύνους.

«Η δέσμευση της Κίνας στη μείωση της εξάρτησής της από τον άνθρακα θα αλλάξει τις ζωές των πολιτών και θα βελτιώσει το περιβάλλον. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επενδύουμε σε ένα project που εντάσσεται στο αυτό φιλόδοξο σχέδιο», δήλωσε ο πρόεδρος της AIIB, Jin Liqun.

Το έργο, που αναλαμβάνει η εταιρεία αερίου Beijing Gas Group Company, περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε χωριά, την ανάπτυξη αγωγών φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης και οικιακών συνδέσεων. Επίσης, θα εγκατασταθούν μετρητές κατανάλωσης αερίου. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2021.

Η επένδυση στο έργο αποτελεί το πρώτο εταιρικό δάνειο της AIIB, ανέφερε η τράπεζα.

«Η παροχή στήριξης σε τμήματα της αγροτικής Κίνας για τη απεξάρτηση από τον άνθρακα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πεκίνου», δήλωσε ο D.J. Pandian, αντιπρόεδρος της AIIB και ανώτατο στέλεχος του επενδυτικού τμήματος.