Το Νεπάλ ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη σύμβαση για υδροηλεκτρικό έργο 1200 MW -το μεγαλύτερο της χώρας- την οποία είχε υπογράψει με κινεζική εταιρεία φέτος τον Ιούνιο. Σε σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου του Νεπάλ, αποφασίστηκε η ακύρωση της σύμβασης ύψους $ 2,42 δισ. με τον Όμιλο Gezhouba (CGGC) της Κίνας που αφορούσε στο υδροηλεκτρικό έργο Budhi Gandaki.

Το Νεπάλ ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη σύμβαση για υδροηλεκτρικό έργο 1200 MW -το μεγαλύτερο της χώρας- την οποία είχε υπογράψει με κινεζική εταιρεία φέτος τον Ιούνιο.

Σε σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου του Νεπάλ, αποφασίστηκε η ακύρωση της σύμβασης ύψους $ 2,42 δισ. με τον Όμιλο Gezhouba (CGGC) της Κίνας που αφορούσε στο υδροηλεκτρικό έργο Budhi Gandaki. Η απόφαση για ακύρωση της συμφωνίας ελήφθη κατόπιν υπόδειξης από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, δήλωσε ο Kamal Thapa, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ενέργειας του Νεπάλ.

«Σύμφωνα με τις υποδείξεις αρκετών κοινοβουλευτικών επιτροπών, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ακύρωσε τη σύμβαση με την CGGC. Υπήρξαν παρατυπίες κατά την ανάθεση της σύμβασης, η οποία έγινε χωρίς να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία», ανέφερε ο Thapa μέσω Twitter.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι πρόκειται για «έργο εθνικής υπερηφάνειας», αλλά το έργο προκάλεσε εντονότατη αντιπαράθεση από τη στιγμή που τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε τοποθετήσει στη «μαύρη λίστα» την κινεζική εταιρεία.

Το έργο εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του μαοϊκού πρωθυπουργού, Pushpa Kamal Dahal, δεχόμενο έντονη κριτική από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δήλωναν ότι η σύναψη της σύμβασης δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη πλειοδοτική διαδικασία.

Το Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Δημόσιων Οικονομικών του Κοινοβουλίου ζήτησε από την κυβέρνηση να παράσχει λεπτομέρειες για το έργο εν μέσω κατηγοριών ότι η κυβέρνηση είχε λάβει τεράστια προμήθεια για την ταχεία υπογραφή της σύμβασης με την κινεζική εταιρεία.

Η κυβέρνηση έχει ήδη χορηγήσει αποζημίωση σε χιλιάδες ανθρώπους που επηρεάζονται από την προτεινόμενη, στρατηγικής σημασίας, μονάδα, το σχέδιο της οποίας περιλαμβάνει προβλέπει ένα φράγμα ύψους 263 μέτρων και ένα ανάχωμα 48 χλμ στις συνοικίες Gorkha και Dhading.

Ο τεράστιος αυτός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής αναμενόταν να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας στο σύνολό τους.

Ινδία και Κίνα ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών πόρων του Νεπάλ, οι οποίοι είχαν παραμείνει αναξιοποίητοι εξαιτίας της μακροχρόνιας πολιτικής αστάθειας και του πολέμου.

Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Dahal θεωρείται φίλα προσκείμενος προς την Κίνα, ο διάδοχός του και νυν πρωθυπουργός, Sher Bahadur Deuba, πιστεύεται ότι είναι πιο κοντά στην Ινδία.

Η Ινδία έχει επενδύσει σε δύο μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα στο Νεπάλ, με το καθένα να αναμένεται να παράγει 900 MW υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει συμφωνήσει να επενδύσει σε υδροηλεκτρικό έργο 750 MW στα δυτικά της χώρας.

Το Νεπάλ, το οποίο διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια, έχει τη δυνατότητα να παράγει τουλάχιστον 43.000 MW υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η μακροχρόνια πολιτική αστάθεια και η έλλειψη επενδύσεων οδήγησαν σε μια υποτονικότατη παραγωγή της τάξης των 900 MW, αρκετά κάτω από τη ζήτηση.