Το Κρατικό Ταμείο της Νορβηγίας «Πρέπει να Μειώσει τις Επενδύσεις σε Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο»

Το Κρατικό Ταμείο της Νορβηγίας «Πρέπει να Μειώσει τις Επενδύσεις σε Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο»
energia.gr
Σαβ, 18 Νοεμβρίου 2017 - 11:00
Η Norges Bank, κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας και φορέας διαχείρισης του Κρατικού Ταμείου Επενδύσεων, συστήνει στην κυβέρνηση της χώρας να μειώσει τις επενδύσεις του Ταμείου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Norges Bank διαχειρίζεται το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας, ύψους $ 1 τρισ., για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Η Norges Bank, κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας και φορέας διαχείρισης του Κρατικού Ταμείου Επενδύσεων, συστήνει στην κυβέρνηση της χώρας να μειώσει τις επενδύσεις του Ταμείου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Norges Bank διαχειρίζεται το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Νορβηγίας, ύψους $ 1 τρισ., για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Η Τράπεζα δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή θα κάνει τη χώρα «λιγότερο ευάλωτη σε μια μόνιμη πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου», σημειώνοντας ότι η σύστασή της δε βασίστηκε σε κάποια πρόβλεψη τιμών ή στη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου τομέα.

Περίπου το 6% του Ταμείου Επενδύσεων, αξίας $ 37 δισ., είναι επενδυμένο σε μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Αυτή η συμβουλή βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά επιχειρήματα και αναλύσεις της συνολικής έκθεσης της κυβέρνησης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της τράπεζας, Egil Matsen.

Η πρόταση της Norges Bank πρέπει τώρα να εξεταστεί από το Υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας, το οποίο δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τη δική του άποψη το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Αν αποφασίσει να υποστηρίξει την πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας, το κοινοβούλιο της χώρας θα μπορέσει να ψηφίσει επί της πρότασης αυτής το νωρίτερο τον Ιούνιο του 2019.

Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη και το Ταμείο Κρατικών Επενδύσεων χρησιμοποιείται για την επένδυση των εσόδων από την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Ωστόσο, η Norges Bank δήλωσε ότι η επένδυση χρημάτων στο ενεργειακό τομέα είχε ως αποτέλεσμα η έκθεση της κυβέρνησης στις μεταβολές των τιμών του αργού να είναι υπερβολικά υψηλή, ιδίως λόγω της πλειοψηφικής συμμετοχής της χώρας στην Statoil.

«Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ... στις αποδόσεις μεταξύ του τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου και της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς σε περιόδους κατά τις οποίες η τιμή του πετρελαίου μεταβάλλεται σημαντικά.

«Η έκθεση του κυβερνητικού πλούτου στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να μειωθεί με το να μην έχει επενδύσει το Ταμείο σε μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Matsen.

 

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας »

Οι μετοχές σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Shell, η BP και η Exxon Mobil διαπραγματεύθηκαν χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση. Παράλληλα, αναλυτές προειδοποίησαν ότι η πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο.

«Ο κίνδυνος για τον πετρελαϊκό τομέα είναι το πόσα επενδυτικά κεφάλαια θα μειώσουν την έκθεσή τους στις εξορυκτικές βιομηχανίες», δήλωσε ο Jason Kenney, αναλυτής πετρελαίου στην τράπεζα Santander.

Ωστόσο, η αναλύτρια της Quilter Cheviot, Liz Dhillon, δήλωσε ότι η εξέλιξη δεν αποτελεί «πραγματικό λόγο ανησυχίας».

«Τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο και ακόμη και αν η συμβουλή εφαρμοστεί πλήρως, πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς τα μερίδια της Norges Bank είναι σχετικά μικρά και χωρίς αμφιβολία η όποια αποεπένδυση θα υλοποιηθεί εντός μία μακράς χρονικής περιόδου», πρόσθεσε.