Την ίδια στιγμή που από την Αθήνα ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κ. Φετίχ Μπιρόλ ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια, μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.

Την ίδια στιγμή που από την Αθήνα ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κ. Φετίχ Μπιρόλ ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια, μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του. Οι ερευνητές του αμερικανικού World Resources Institute ( WRI) καταδεικνύουν ότι ολοένα και περισσότερες χώρες βρίσκονται σε πορεία μείωσης των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η WRI διαπίστωσε ότι 49 χώρες έχουν ήδη πιάσει την …κορυφή στις εκπομπές τους, οι οποίες αντιστοιχούν λίγο πάνω από το ένα τρίτο (36%) των συνολικών εκπομπών του πλανήτη. Και άρα ακολουθεί η …κατάβαση. Έως το 2030, ο αριθμός των χωρών της συγκεκριμένης λίστας αναμένεται να αυξηθεί κατά οκτώ και να φτάσει τις 57. Μπορεί οι αριθμοί να μην αποτυπώνουν σημαντική πρόοδο, εντούτοις σε αυτές τις οκτώ χώρες περιλαμβάνονται και οι μεγάλοι ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Βραζιλία. Το σύνολο των 57 χωρών αντιπροσωπεύει το 60% των παγκόσμιων εκπομπών.

Ωστόσο, όσον αφορά στις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι New York Times, η διοίκηση του Ντόναλντ Τράμπ επιβεβαίωσε ότι θα προωθήσει τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως απάντηση στην αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με μια παρουσίαση που θα γίνει στο πλαίσιο των ετήσιων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, οι οποίες ξεκινούν σήμερα στη Βόννη της Γερμανίας (6 Νοεμβρίου). Και όπως λένε οι γνωρίζοντες, οι ανακοινώσεις αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής βιβλιογραφίας καταδεικνύει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να κορυφωθούν έως το 2020 προκειμένου να επιτευχθούν με το χαμηλότερο κόστος οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για τον περιορισμό των κλιματικών μεταβολών στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Όσο περισσότερο καθυστερεί η μείωση των εκπομπών, τόσο μεγαλύτερη καθίσταται η ανάγκη ταχύτερων μειώσεων στις επόμενες δεκαετίες. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντικά υψηλότερο συνολικό κόστος για τις χώρες που δεν έχουν πιάσει τους στόχους.

Από τη μια πλευρά, ο αυξανόμενος αριθμός των χωρών που έχουν φτάσει ή πλησιάζουν την …κορυφή των εκπομπών είναι ενθαρρυντικός. Κι αυτό διότι η κορυφή των εκπομπών θεωρείται "σημείο καμπής", καθώς οι συγκεκριμένες χώρες αναμένεται ότι στη εξής θα περιορίσουν τα επίπεδα των εκπομπών τους. Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων χωρών δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μειωθούν σημαντικά οι παγκόσμιες εκπομπές στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το οποίο εξέτασε τόσο το ιστορικό εκπομπών των χωρών, όσο και τις εσωτερικές τους πολιτικές και τις διεθνείς δεσμεύσεις τους, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την πορεία των εκπομπών τα επόμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, ενώ τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα της Κίνας μειώθηκαν ελαφρά τόσο το 2015 όσο και το 2016, είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί εάν οι εκπομπές του ασιατικού γίγαντα έχουν πραγματικά κορυφωθεί. Η Κίνα έχει δεσμευτεί ότι αυτό θα συμβεί έως το 2030, αν και πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί και νωρίτερα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ, η οικονομική ύφεση η οποία οδήγησε και στην αύξηση της ενεργειακής ένδειας είχε και τα …θετικά της καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου περιορίστηκαν.

Γενικότερα, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του για τη χώρα μας, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια είναι πιθανό να προέλθει από τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Γι΄ αυτό ο οργανισμός συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τα σχέδια δράσης για την ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ για την επίτευξη των στόχων για το 2020.