Στον αμερικανό οικονομολόγο Ρίτσαρντ Θέιλερ απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2017, για τη συνεισφορά του στον τομέα της συμπεριφορικής οικονομίας. «Συνολικά, η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έχει οικοδομήσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ)

Στον αμερικανό οικονομολόγο Ρίτσαρντ Θέιλερ απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2017, για τη συνεισφορά του στον τομέα της συμπεριφορικής οικονομίας. «Συνολικά, η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έχει οικοδομήσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

«Τα εμπειρικά του ευρήματα και οι προβλέψεις του σε θεωρητικό επίπεδο συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα της συμπεριφορικής οικονομικής, που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς οικονομικής έρευνας και πολιτικής» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Θέιλερ, που γεννήθηκε το 1945 στη Νιου Τζέρσεϊ, είναι καθηγητής Συμπεριφορικής Επιστήμης και Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου Ερευνας των Αποφάσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Οι κινηματογραφόφιλοι τον γνωρίζουν από την ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα» («The Big Short»), στην οποία εμφανίστηκε δίπλα στη Σελένα Γκόμεζ μπροστά από ένα τραπέζι του μπλακ τζακ, εξηγώντας με απίστευτη απλότητα τα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα του τραπεζικού τομέα που οδήγησαν στο παγκόσμιο κραχ του 2008.

Μετά την ανακοίνωση του βραβείου δήλωσε ότι η πιο σημαντική συνεισφορά του στα οικονομικά ήταν «η αναγνώριση ότι οι οικονομικοί παράγοντες είναι ανθρώπινοι και αυτό τα οικονομικά μοντέλα οφείλουν να το ενσωματώνουν».

Σε αντίθεση με τα κλασικά οικονομικά, όπου η λήψη μιας απόφασης βασίζεται αποκλειστικά στην ψυχρή λογική, η Συμπεριφορική Οικονομική αποδέχεται την ανορθολογική συμπεριφορά και προσπαθεί να κατανοήσει γιατί συμβαίνει.

Η βασική παραδοχή του Θέιλερ είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι ορθολογικοί (όπως τους εκλαμβάνει η παραδοσιακή οικονομική θεωρία).