Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Ενίσχυση της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις Επιχειρήσεις

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Ενίσχυση της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις Επιχειρήσεις
energia.gr
Τετ, 11 Οκτωβρίου 2017 - 14:35
Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για τη διάδοση των «Καλών Πρακτικών» σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων δημιουργήθηκε στην ΕΕ. Με στόχο την ενίσχυση της διάδοσης των «Καλών Πρακτικών» μεταξύ των επιχειρήσεων, με θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον και τις κοινωνικές προεκτάσεις, ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο EU-MERCI, στο οποίο μετέχει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για τη διάδοση των «Καλών Πρακτικών» σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων δημιουργήθηκε στην ΕΕ.

Με στόχο την ενίσχυση της διάδοσης των «Καλών Πρακτικών» μεταξύ των επιχειρήσεων, με θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον και τις κοινωνικές προεκτάσεις, ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό έργο EU-MERCI, στο οποίο μετέχει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα καλών Πρακτικών της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία (EIEEP-the European Industrial Energy Efficiency good Practices platform, http://www.eumerci-portal.eu).

Η ομάδα του EU-MERCI ανέλυσε τις «Καλύτερες Πρακτικές μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας» που παρείχαν διεθνείς πλατφόρμες και νομοθεσίες και δημιούργησε μία ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη που τις κατατάσσει ανά φάση της διεργασίας και ανά βιομηχανικό τομέα, καθώς και μια βάση δεδομένων, όπου είναι δυνατό να γίνει η έρευνα ανά πεδίο ενδιαφέροντος (όπως το μέγεθος της επιχείρησης, χώρα, χρονιά εφαρμογής, σύστημα αναφοράς κ.λπ.). Η EIEEP περιέχει συγκεντρωμένα στοιχεία από πραγματικές εφαρμογές εκατοντάδων έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε πληθώρα βιομηχανικούς τομείς, τα οποία διέθεσαν οι εταίροι του έργου (Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Χάρη στην EIEEP, τα πιο υποσχόμενα και αποτελεσματικά έργα στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας μπορούν να εντοπιστούν και να επαναληφθούν από άλλες επιχειρήσεις. Από αυτά τα δεδομένα, μαζί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προτάσεις (BREFs), εξάγονται οι «Καλές Πρακτικές», που αντιπροσωπεύουν «μία τεχνική ή μεθοδολογία, η οποία, μέσω εμπειρίας και έρευνας, έχει αποδειχθεί εφικτή, αξιόπιστη και ενεργειακά βιώσιμη».

Κάθε «Καλή Πρακτική» περιλαμβάνει την περιγραφή των υιοθετούμενων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και τους διάφορους οικονομικούς και ενεργειακούς δείκτες, που είναι χρήσιμοι για την κατανόηση της ενδεχόμενης χρήσης αυτών για μία επιχείρηση με παρόμοια δεδομένη διεργασία. Οι «Καλές Πρακτικές» έχουν αναγνωριστεί στους τομείς αλουμινίου, χημικών, τσιμέντου, κεραμικών, κοκ και πετρελαίου, χαλκού, τροφίμων και ποτών, γυαλιού, σιδήρου και χάλυβα, μηχανημάτων, χαρτοπολτού και χάρτου.