Γκέρχαρντ Σρέντερ: Ο Πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Διορίζεται Πρόεδρος του Δ. Σ. του Ρωσικού Ενεργειακού Κολοσσού Rosneft

Γκέρχαρντ Σρέντερ: Ο Πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Διορίζεται Πρόεδρος του Δ. Σ. του Ρωσικού Ενεργειακού Κολοσσού Rosneft
energia.gr
Δευ, 2 Οκτωβρίου 2017 - 18:00
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εξελέγη πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft. Η απόφαση του Σρέντερ να δεχτεί την θέση, προκάλεσε τις αντιδράσεις όλων των μεγάλων κομμάτων στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματός του των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εξελέγη πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft. Η απόφαση του Σρέντερ να δεχτεί την θέση, προκάλεσε τις αντιδράσεις όλων των μεγάλων κομμάτων στο Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματός του των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Ο Γκέρχαρντ Φριτς Κουρτ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας, από το 1998 έως το 2005, οπότε και ηγήθηκε κυβέρνησης συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας με το κόμμα των Πρασίνων.

O Σρέντερ γεννήθηκε στο Μόσενμπεργκ-Βέρεν (Mossenberg-Wöhren) του σημερινού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεσταφαλίας στις 7 Απριλίου 1944. Αν και ορφανός από πατέρα, είχε μία επιτυχημένη επαγγελματική και πολιτική σταδιοδρομία. Πριν γίνει καγκελάριος της χώρας, εργάστηκε ως δικηγόρος και αργότερα διετέλεσε κυβερνήτης του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

Κέρδισε δύο φορές τις ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές, το 1998 και το 2005, επικεφαλής του SPD, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους. Το όνομά του έχει ως επί το πλείστον συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντας 2010», που προέβλεπαν περικοπές στο κοινωνικό κράτος (σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, επιδόματα ανεργίας, συντάξεις), μείωση φόρων, καθώς και αναμόρφωση της εργασιακής νομοθεσίας και των μισθών. Επίσης, κατήργησε τον φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη επί των πωλήσεων εταιρικών μετοχών καθιστώντας, έτσι, τη χώρα πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2005 το κόμμα του βγήκε δεύτερο. Μετά από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την καγκελαρία για να τον διαδεχθεί η Άνγκελα Μέρκελ, επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Λίγο μετά την αποχώρηση από την καγκελαρία το 2005, ο Σρέντερ έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για το ρωσικό-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.

Αν και ο ακριβής μισθός του στη Rosneft είναι ακόμα άγνωστος, ο συνήθης μισθός για ένα διευθυντικό στέλεχος στο διοικητικό συμβούλιο του ενεργειακού κολοσσού συνήθως αγγίζει περίπου τα 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, ο Σρέντερ ανέφερε ότι θα δεχθεί λιγότερο από το 10 τοις εκατό αυτού του μισθού - περίπου 600.000.