Το βρετανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του καλύτερου έτους της τελευταίας δεκαετίας για τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε συνέχεια της εκπληκτικής ανθεκτικότητας της περιοχής στην πτώση της αγοράς του αργού. Δεκατέσσερα έργα με αθροιστική μέγιστη παραγωγή 230.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως θα εγκαινιαστούν φέτος στην περιοχή

Το βρετανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του καλύτερου έτους της τελευταίας δεκαετίας για τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε συνέχεια της εκπληκτικής ανθεκτικότητας της περιοχής στην πτώση της αγοράς του αργού.

Δεκατέσσερα έργα με αθροιστική μέγιστη παραγωγή 230.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως θα εγκαινιαστούν φέτος στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της Wood Mackenzie Ltd. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τιμή αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2007, γεγονός που αντανακλά τα οφέλη από τις πολυετείς επενδύσεις που ξεκίνησαν όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν ακόμα πάνω από $100 το βαρέλι.

«Είναι στην πραγματικότητα οι καρποί ενός πολύ υψηλού επιπέδου επενδύσεων κατά την περίοδο 2010 - 2014», δήλωσε ο Mhairidh Evans, ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie στο Εδιμβούργο με ειδίκευση στη Βόρεια Θάλασσα.


Μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν το αργό παρέμεινε κάτω από τα $50. Στελέχη που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο βιομηχανικό κέντρο του Aberdeen της Σκωτίας για το συνέδριο Offshore Europe θα εξετάσουν τόσο τα αισιόδοξα, όσο και τα ανησυχητικά δεδομένα. Οι έρευνες στην περιοχή καταλήγουν ακόμη σε αξιοσημείωτα ευρήματα, ενώ η εξαγορά από την Total της μονάδας πετρελαίου της A.P. Moller-Maersk τον περασμένο μήνα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ύψους 7 δισ. δολαρίων στην περιοχή.