Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρέφεται ολοένα και περισσότερο στον σύμμαχό της, τη Ρωσία, για την άντληση της ρευστότητας και της πίστωσης που χρειάζεται προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή και ως αντάλλαγμα προσφέρει πολύτιμα κρατικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρουν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος. Καθώς το Καράκας πασχίζει να βάλει "φρένο" την οικονομική κατάρρευση και τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, η Μόσχα χρησιμοποιεί τη θέση της ως πιστωτής έσχατης λύσης για τη Βενεζουέλα, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στα αποθέματα αργού της χώρας - μέλους του ΟΠΕΚ, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρέφεται ολοένα και περισσότερο στον σύμμαχό της, τη Ρωσία, για την άντληση της ρευστότητας και της πίστωσης που χρειάζεται προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή και ως αντάλλαγμα προσφέρει πολύτιμα κρατικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρουν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.

Καθώς το Καράκας πασχίζει να βάλει "φρένο" την οικονομική κατάρρευση και τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, η Μόσχα χρησιμοποιεί τη θέση της ως πιστωτής έσχατης λύσης για τη Βενεζουέλα, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στα αποθέματα αργού της χώρας - μέλους του ΟΠΕΚ, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela (PDVSA), βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, με την μεγαλύτερη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, τη Rosneft - προσφέροντας ποσοστά ιδιοκτησίας έως και σε εννέα από τα πιο παραγωγικά πετρελαϊκά έργα της Βενεζουέλας, αναφέρουν δύο πηγές της πετρελαϊκής αγοράς και ένας κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

Η Μόσχα έχει το "πάνω χέρι" στις διαπραγματεύσεις: Τα χρήματα από την Ρωσία και την Rosneft είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η κυβέρνηση Μαδούρο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, να αποφύγει τη χρεοκοπία ή ένα πολιτικό πραξικόπημα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μόνο τον Απρίλιο η Rosneft έδωσε στην PDVSA 1 δισ. δολ. με αντάλλαγμα την υπόσχεση για μελλοντικές αποστολές πετρελαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της PDVSA, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο φορές ρωσικά χρήματα για να αποφύγει την αθέτηση πληρωμών χρέους σε ομολογιούχους.

Επίσης η Rosneft έχει λάβει ρόλο μεσάζοντα στις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Μεγάλο μέρος της ποσότητας αυτής, καταλήγει σε διυλιστήρια των ΗΠΑ - παρά τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας - καθώς μεσολαβούν ενδιάμεσοι όπως εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, όπως αποκαλύπτουν εσωτερικές εκθέσεις της PDVSA που έχει σε γνώση του το Reuters και σύμφωνα με πηγή στην εταιρεία.

Ο αυξανόμενος έλεγχος που αποκτά η Ρωσία στο αργό της Βενεζουέλας προσφέρει στη Μόσχα μία ισχυρή θέση στην αγορά ενέργειας της αμερικανικής ηπείρου. Η Rosneft μεταπωλεί περίπου 225.000 βαρέλια τη μέρα με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα - που αντιστοιχούν στο 13% των εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με τα έγγραφα της PDVSA. Πρόκειται για ποσότητα αρκετή να καλύψει την καθημερινή ζήτηση μίας χώρας στο μέγεθος του Περού.

Η Βενεζουέλα δίνει στην Rosneft το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας πετρελαίου ως πληρωμή για τα δισ. δολάρια που έχει λάβει ως δάνειο και έχει ήδη δαπανήσει η κυβέρνηση Μαδούρο. Τα χρήματα της Ρωσίας χρηματοδοτούν τα πάντα, από πληρωμές χρέους μέχρι εισαγωγές και φαγητών και φαρμάκων εν μέσω σοβαρών ελλείψεων στη χώρα.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, αναφέρουν ότι η Ρωσία συμπεριφέρεται περισσότερο σαν "αρπακτικό" παρά ως σύμμαχος. "Είναι βέβαιο ότι η Rosneft εκμεταλλεύεται την κατάσταση", αναφέρει ο Elias Matta, αντιπρόεδρος της επιτροπής ενέργειας στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας. "Γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία αδύναμη κυβέρνηση που είναι απελπισμένη για ρευστότητα και λειτουργούν ως καρχαρίες".


(από capital.gr)