Το πρώτο αυτόνομο πλοίο στον κόσμο Yara Birkeland της Νορβηγικής εταιρείας Yara θα ξεκινήσει το 2018, και αναμένεται να είναι πλήρως αυτόνομο το 2020. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το νορβηγική κατασκευής Yara Birkeland θα χρησιμοποιεί GPS, ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες για να κινείται ανάμεσα σε άλλα σκάφη στα πολυσύχναστα λιμάνια και να φτάνει στις αποβάθρες από μόνο του
Το πρώτο αυτόνομο πλοίο στον κόσμο Yara Birkeland της Νορβηγικής εταιρείας Yara θα ξεκινήσει το 2018, και αναμένεται να είναι πλήρως αυτόνομο το 2020.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το νορβηγική κατασκευής Yara Birkeland θα χρησιμοποιεί GPS, ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες για να κινείται ανάμεσα σε άλλα σκάφη στα πολυσύχναστα λιμάνια και να φτάνει στις αποβάθρες από μόνο του. Αναμένεται να κοστίσει περίπου $25 εκατομμύρια δολάρια, που είναι περίπου τρεις φορές πιο πολλά χρήματα από ένα τυπικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων του ίδιου μεγέθους. Όμως οι επενδυτές λένε ότι, χωρίς την ανάγκη για καύσιμα ή για πλήρωμα, το ετήσιο λειτουργικό κόστος θα πρέπει να μειωθεί έως και 90 τοις εκατό. Το πλοίο θα γίνει αυτόνομο σε στάδια, δήλωσαν από την Yara.

«Το Yara Birkeland θα λειτουργήσει αρχικά ως ένα επανδρωμένο σκάφος, θα κινείται με remote control το 2019 και αναμένεται να είναι σε θέση να εκτελεί πλήρως αυτόνομα ταξίδια από το 2020,» ανάφερε η εταιρεία σε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της από το Μάιο.  
 
Το πλοίο Birkeland χωρητικότητας 100 containers έχει αναπτυχθεί από τη γεωργική εταιρεία Yara International και την τεχνολογία εταιρεία Kongsberg Gruppen από κοινού. Έχει προγραμματιστεί στα τέλη του 2018 να ξεκινήσει την μεταφορά λιπασμάτων από μια μονάδα παραγωγής στο λιμάνι της Λάρβικ, περίπου 37 μίλια μακριά.

Ο επικεφαλής της Yara Petter Ostbo, είπε στην The Wall Street Journal, ότι η εταιρεία θα κοιτάξει να επενδύσει σε μεγαλύτερα πλοία, ικανά για μεγαλύτερες διαδρομές, αμέσως μόλις οριστούν οι διεθνείς κανονισμοί για τα αυτόνομα πλοία. «Ίσως ακόμα και για να μεταφέρουμε το λίπασμα μας από την Ολλανδία σε όλη τη διαδρομή για Βραζιλία».

(secnews.gr)