Η πρώτη από τις πέντε ανεμογεννήτριες του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Hywind της Σκωτίας βρίσκεται καθ’ οδόν από τη Νορβηγία προς την τοποθεσία εγκατάστασης. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία Masdar που συμμετέχει στο πρότζεκτ. Το πιλοτικό πρότζεκτ Hywind Scotland είναι το πρώτο εμπορικής κλίμακας πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και αναμένεται να ηλεκτροδοτήσει περί τα 20.000 νοικοκυριά όταν θα τεθεί σε λειτουργία, στο τέλος του 2017

Η πρώτη από τις πέντε ανεμογεννήτριες του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Hywind της Σκωτίας βρίσκεται καθ’ οδόν από τη Νορβηγία προς την τοποθεσία εγκατάστασης. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία Masdar που συμμετέχει στο πρότζεκτ.

Το πιλοτικό πρότζεκτ Hywind Scotland είναι το πρώτο εμπορικής κλίμακας πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και αναμένεται να ηλεκτροδοτήσει περί τα 20.000 νοικοκυριά όταν θα τεθεί σε λειτουργία, στο τέλος του 2017.

Και οι πέντε ανεμογεννήτριες, που συναρμολογούνται έξω από τη Νορβηγία αυτό το καλοκαίρι, ρυμουλκούνται ξεχωριστά η καθεμία στα ύδατα της Σκωτίας, δήλωσε η Masdar, εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Αμπού Ντάμπι.

Η καθεμία ανεμογεννήτρια θα χρειαστεί τέσσερεις ημέρες για να διασχίσει τη Βόρειο Θάλασσα και άλλες 2-3 ημέρες για να εγκαταστήσει τις γραμμές αγκυροβόλησης και να προβεί σε ενέργειες πρόσδεσης.

Αργότερα, θα τοποθετηθεί καλώδιο εξαγωγής, ενώ, μετά την εγκατάστασή του, τα υπόλοιπα τέσσερα καλώδια θα τοποθετηθούν σε δύο φάσεις που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε πλωτές πλατφόρμες και η εγκατάσταση προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Φορέας εκμετάλλευσης του αιολικού πάρκου Hywind Scotland είναι η Statoil, με μερίδιο 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκει στη Masdar.