«Έκρηξη» Επενδύσεων στην Έρευνα και Παραγωγή Πετρελαίου στις ΗΠΑ Βλέπει ο ΙΕΑ

«Έκρηξη» Επενδύσεων στην Έρευνα και Παραγωγή Πετρελαίου στις ΗΠΑ Βλέπει ο ΙΕΑ
energia.gr
Τρι, 11 Ιουλίου 2017 - 12:16
Μετά από δύο χρόνια σημαντικής υποχώρησης των επενδύσεων στην έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου (upstream), ο κλάδος φαίνεται φέτος ότι ανακάμπτει, με επίκεντρο τις επενδύσεις σε projects σχιστολιθικού πετρελαίου

Μετά από δύο χρόνια σημαντικής υποχώρησης των επενδύσεων στην έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου (upstream), ο κλάδος φαίνεται φέτος ότι ανακάμπτει, με επίκεντρο τις επενδύσεις σε projects σχιστολιθικού πετρελαίου.

Ειδικότερα, στην έκθεση World Energy Investment 2017, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά πως οι επενδύσεις στο σχιστολιθικό πετρέλαιο, στις ΗΠΑ, θα αυξηθούν κατά 53% φέτος, παρά την προσπάθεια του πετρελαίου να ανακάμψει στα 50 δολάρια το βαρέλι.

"Η μεγαλύτερη προγραμματισμένη ποσοστιαία αύξηση σε upstrem επενδύσεις το 2017 θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, ειδικότερα σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το σχιστολιθικό πετρέλαιο, που έχουν επωφεληθεί από την μείωση του νεκρού σημείου των επιχειρήσεων λόγω του συνδυασμού μείωσης του κόστους και βελτίωσης της αποδοτικότητας”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο IEA.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η έκρηξη επενδύσεων στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση 6% των διεθνών επενδύσεων σε έρευνα και παραγωγή αργού το 2017, μετά από πτώση 44% την περίοδο 2014-2016.

Η Ρωσία και η Μέση Ανατολή αναμένεται επίσης να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους σε upstrem projects, παρότι με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις ΗΠΑ.

To 2016, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, υποχώρησαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κατά 12% σε 1,7 τρισ. δολάρια ή το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, οι επενδυτικές δαπάνες στον τομέα ηλεκτρισμού ξεπέρασαν συνολικά τις δαπάνες για προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το μερίδιο της καθαρής ενέργειας στο σύνολο των επενδύσεων διευρύνθηκε στο ιστορικό υψηλό του 43%. 

IEA: Έκρηξη επενδύσεων (53%) στην εξόρυξη πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2017