Σαουδική Αραβία: Επενδύει 300 Δις Δολάρια την Επόμενη Δεκαετία σε Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο

Σαουδική Αραβία: Επενδύει 300 Δις Δολάρια την Επόμενη Δεκαετία σε Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο
energia.gr
Τρι, 11 Ιουλίου 2017 - 08:05
Ο κόσμος οδηγείται σε έλλειψη προμηθειών πετρελαίου την οποία η έκρηξη της παραγωγής αμερικανικού σχιστόλιθου δεν μπορεί να αποτρέψει, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας

Ο κόσμος οδηγείται σε έλλειψη προμηθειών πετρελαίου την οποία η έκρηξη της παραγωγής αμερικανικού σχιστόλιθου δεν μπορεί να αποτρέψει, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ίδιος ωστόσο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια στην επόμενη δεκαετία, για να εξερευνήσει περισσότερο φυσικό αέριο και να διατηρήσει την ικανότητα παραγωγής πετρελαίου.

Ο Amin Nasser, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Arabian (Saudi Aramco) δήλωσε πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια είχε μειώσει τις επενδύσεις στα μακροχρόνια projects έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου.

"Η μακροπρόθεσμη κατάσταση των πετρελαϊκών προμηθειών γίνεται ανησυχητική", δήλωσε ο Nasser στο παγκόσμιο πετρελαϊκό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

Η προειδοποίηση του Nasser έρχεται καθώς η παγκόσμια αγορά πετρελαίου συνεχίζει να αντιμετωπίζει την υπερπροσφορά πετρελαίου που προκλήθηκε από την "έκρηξη" στις ΗΠΑ και την αύξηση της παραγωγής το 2015 και το 2016 από τις χώρες του OPEC.

Ο Nasser δήλωσε ότι η έλλειψη επενδύσεων τώρα θα οδηγήσει σε λιγότερα βαρέλια στο μέλλον, ακόμη και με την παραγωγή σχιστόλιθου. Δήλωσε πως ο κόσμος χρειάζεται 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε νέα παραγωγή στα επόμενα πέντε χρόνια για να καλυφθεί η ζήτηση.

"Οι επενδύσεις σε μικρότερες ποσότητες όπως το σχιστόλιθο πετρέλαιο, δεν θα τη μειώσουν", τόνισε.

(από Forex/www.capital.gr)