Πολύ πιο ευέλικτα απ’ ό, τι δέκα χρόνια πριν είναι σήμερα τα terminal παραλαβής LNG, ενώ το φυσικό αέριο δεν είναι σε ανταγωνισμό με τις ΑΠΕ, αλλά με τον άνθρακα και το πετρέλαιο, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών. Αυτές ήταν μερικές από τις βασικές παρατηρήσεις του John M. Roberts, του διεθνούς φήμης ενεργειακού αναλυτή που άνοιξε σήμερα τις εργασίες του διήμερου (4-5 Ιουλίου) workshop του ΙΕΝΕ σχετικά με το ρόλο του LNG για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης

Πολύ πιο ευέλικτα απ’ ό, τι δέκα χρόνια πριν είναι σήμερα τα terminal παραλαβής LNG, ενώ το φυσικό αέριο δεν είναι σε ανταγωνισμό με τις ΑΠΕ, αλλά με τον άνθρακα και το πετρέλαιο, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών. Αυτές ήταν μερικές από τις βασικές παρατηρήσεις του John M. Roberts, του διεθνούς φήμης ενεργειακού αναλυτή που άνοιξε σήμερα τις εργασίες του διήμερου (4-5 Ιουλίου) workshop του ΙΕΝΕ σχετικά με το ρόλο του LNG για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

Ο Βρετανός ειδικός ήταν βασικός ομιλητής στην πρώτη συνεδρία του workshop, η οποία επικεντρώθηκε στη διάσταση της ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη και το ρόλο του φυσικού αερίου (βλ. αναλυτικά εδώ το βιογραφικό του John M. Roberts από το energia.gr).

Ο κ. Roberts , ο οποίος είναι στέλεχος ενός από τα μεγαλύτερα think tank του κόσμου στον τομέα των διεθνών σχέσεων, του Atlantic Council, με έδρα την Ουάσιγκτων, επισήμανε, επίσης, ότι η Ευρώπη έχει σήμερα αρκετές πηγές φυσικού αερίου. Σχετικά με την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, ο υπογράμμισε ότι το μερίδιο των ΑΠΕ σε αυτήν αυξάνεται περισσότερο σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι η επιπλέον παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση ικανοποιείται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως πρόσθεσε, πλέον οι περισσότερες ενεργειακές επενδύσεις πραγματοποιούνται στα αιολικά και φωτοβολταϊκά και όχι στα ορυκτά καύσιμα.

Αναφερόμενος σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα όσον αφορά το LNG στη Ρωσία, αλλά αντίθετα υπάρχει πρόβλημα στην Τουρκία. Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στη γείτονα, ενώ αναφερόμενος στους πολέμους και γενικότερα τις αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή, έγκριτος ενεργειακός αναλυτής τόνισε ότι, σε περιπτώσεις πολιτικής έντασης και πολεμικών συρράξεων, οι ενεργειακοί αγωγοί συγκαταλέγονται στις απώλειες. Παράλληλα, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα με το Κατάρ καθώς και τις γεωπολιτικές αλλά και ενεργειακές επιπτώσεις που πιθανόν να έχει.

Στη συνέχεια, ο John M. Roberts, που – ας σημειωθεί - υπήρξε, για 12 χρόνια, managing editor του έγκυρου ενεργειακού ειδησεογραφικού πρακτορείου Platts, ενώ παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τους Financial Times (FT Energy), παρατήρησε ότι υπάρχει ευελιξία στον τομέα του FLNG, ενώ πολλά πρότζεκτ υπάρχουν σε εξέλιξη στον τομέα αυτό, εντούτοις σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη και για περισσότερα. Γενικά, αναφερόμενος στη ΝΑ Ευρώπη και τον τομέα του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διαφοροποίηση πηγών και υπάρχουν ήδη πολλά πρότζεκτ σε εξέλιξη, αλλά, όπως υπογράμμισε, δεν κρίνονται όλα επαρκή. Ως παράδειγμα ανέφερε στον σχεδιαζόμενο αγωγό BRUA (για μεταφορά φυσικού αερίου διαμέσου Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας), ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Roberts, θα έχει περιορισμένη δυναμικότητα και δεν θα συμβάλει αρκετά στη διαφοροποίηση πηγών.