John M. Roberts: Ο Διεθνούς Φήμης Ενεργειακός Αναλυτής Βασικός Ομιλητής στο Workshop του IENE για το Ρόλο του LNG στην Ενεργειακή Ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης (Αθήνα, 4&5 Ιουλίου)

John M. Roberts: Ο Διεθνούς Φήμης Ενεργειακός Αναλυτής Βασικός Ομιλητής στο Workshop του IENE για το Ρόλο του LNG στην Ενεργειακή Ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης (Αθήνα, 4&5 Ιουλίου)
energia.gr
Δευ, 3 Ιουλίου 2017 - 16:34
Ο John M. Roberts, ένας από τους πιο διακεκριμένους ενεργειακούς αναλυτές παγκοσμίως, θα ανοίξει τις εργασίες του διεθνούς workshop, με τίτλο «Energy Security in SE Europe and the Role of LNG», που διοργανώνει στις 4 και 5 Ιουλίου 2017, στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE)

Ο John M. Roberts, ένας από τους πιο διακεκριμένους ενεργειακούς αναλυτές παγκοσμίως, θα ανοίξει τις εργασίες του διεθνούς workshop, με τίτλο «Energy Security in SE Europe and the Role of LNG», που διοργανώνει στις 4 και 5 Ιουλίου 2017, στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE). Η παρουσία ενός από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη αναδεικνύει την σημασία του εξειδικευμένου αυτού event του ΙΕΝΕ, που στόχο έχει την διερεύνηση των επιπτώσεων που έχει η αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου και ο ρόλος του LNG για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

Ο κ. Roberts είναι Non-Resident Senior Fellow του Global Energy Centre στο Atlantic Council, με έδρα την Ουάσιγκτων, ένα από τα μεγαλύτερα think tank του κόσμου στον τομέα των διεθνών σχέσεων, καθώς και Senior Partner της Methinks Ltd (Σκωτία), συμβουλευτικής εταιρείας με ειδίκευση στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ενέργεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική.

Ο John M. Roberts υπήρξε, για 12 χρόνια, managing editor του έγκυρου ενεργειακού ειδησεογραφικού πρακτορείου Platts, ενώ παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τους Financial Times (FT Energy), σε θέματα ενέργειας και επιπτώσεων των ενεργειακών εξελίξεων στην οικονομική ανάπτυξη.

Αυτή την περίοδο, ο διεθνούς φήμης Βρετανός αναλυτής επικεντρώνεται σε θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του ρόλου της Τουρκίας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, των παραδόσεων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ε.Ε., της ανάπτυξης νέων εξαγωγικών και διασυνδετηρίων αγωγών αερίου εντός Ευρώπης, καθώς και των επιπτώσεων που έχουν στην περιφερειακή και ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια οι πρόσφατες ανακαλύψεις νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όντας ένας από τους πιο έγκριτους αναλυτές του ενεργειακού τομέα διεθνώς, ο John M. Roberts έχει επανειλημμένα κληθεί να καταθέσει την άποψή του σε κοινοβουλευτικές επιτροπές σχετικά με θέματα ενεργειακής ασφάλειας που αφορούν τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις χώρες της Κασπίας, την Τουρκία, το Κουρδιστάν κλπ. Επίσης, έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια για μια σειρά ενεργειακά ζητήματα, όπως η ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής, η επίδραση των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι συνοριακές διαφορές στην Κασπία.

Στις τελευταίες δημοσιεύσεις του κ. Roberts περιλαμβάνονται οι παρακάτω: Democracy in Turkey: Implications for Regional Energy Security (JNU, Νέο Δελχί, Μάρτιος 2017), Olive trees hold up Southern Gas Corridor (Platts Energy Economist, Απρίλιος 2017) και Iranian Gas Export Prospects and Energy Security (FLAME, Άμστερνταμ, Μάιος 2017).

Πρόσφατα, ο John M. Roberts ολοκλήρωσε μελέτες, για λογαριασμό του Atlantic Council, σχετικά με θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αυτόνομη Κουρδική Περιφέρεια του Ιράκ, καθώς και αναφορικά με τους διασυνδετηρίους αγωγούς αερίου στην Ευρώπη και την επίδρασή τους στην ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα συνδέει την Κασπία με την Ευρώπη. Παράλληλα, έχει αναλάβει σειρά ιδιωτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στις οποίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η διερεύνηση των επενδυτικών συνθηκών στο Άμπου Ντάμπι, καθώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «Vision 2030» της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή την περίοδο, επίσης, καταρτίζει μελέτη σχετικά με του «τρίγωνο» φυσικού αερίου Ρωσίας-Κίνας-Τουρκμενιστάν.

Ανάμεσα στα βιβλία του διεθνούς φήμης Βρετανού ενεργειακού αναλυτή περιλαμβάνονται τα Caspian Pipelines (1996) και Visions & Mirages: The Middle East in a New Era (1995).