Με αφορμή το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς του Grenfell Tower στο Λονδίνο ήρθαν στο φως, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης, ανεύθυνες δηλώσεις που όχι μόνο εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία των συνανθρώπων μας αλλά παραπληροφορούν το καταναλωτικό κοινό δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις

Με αφορμή το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς του Grenfell Tower στο Λονδίνο ήρθαν στο φως, σύμφωνα με τον   Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης, ανεύθυνες δηλώσεις που όχι μόνο εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία των συνανθρώπων μας αλλά παραπληροφορούν το καταναλωτικό κοινό δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο Σύνδεσμος εξέφρασε καταρχάς τη λύπη του για το χαμό των συνανθρώπων μας, που προφανώς έχουν πέσει θύματα αστοχιών που πρέπει να ερευνηθούν άμεσα, και ενημερώνει με υπευθυνότητα το ελληνικό κοινό.

Ο Σύνδεσμος τονίζει λοιπόν, ότι δυστυχώς δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί υλικά που να μην καίγονται, αλλά, αντιθέτως, όλα τα υλικά -φυσικά και ινώδη- έχουν σημείο ανάφλεξης σε συγκεκριμένες συνθήκες όπως αποδεικνύεται άλλωστε από έγκυρα στοιχεία που είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. 

Οι κανονισμοί πυροπροστασίας όλων των χωρών προβλέπουν, ανάλογα με την χρήση των κτιρίων, τις απαιτήσεις για τα υλικά και τα συστήματα με τα οποία κατασκευάζονται και εξοπλίζονται τα κτίρια. Ειδικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο, οι κανονισμοί αυτοί βασίζονται στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία καθορίζουν και τις αναγκαίες δοκιμές προκειμένου τα υλικά και τα συστήματα να κυκλοφορούν στην αγορά και να τοποθετούνται στα κτίρια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει ο όρος «άκαυστα», τονίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει ότι συνεπώς «οι ισχυρισμοί περί "άκαυστων"υλικών τελικά αποτελούν μύθο.»

Ο έλεγχος ποιότητας παραγωγής των ελληνικών προϊόντων EPS - airpop που παράγονται από τα μέλη του Συνδέσμου, πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση από κοινοποιημένο φορέα στη CEN. Ειδικά για την οικοδομική διογκωμένη πολυστερίνη EPS – airpop, προβλέπεται να είναι αυτοσβενύμενη, δηλαδή ελλείψει εστίας πυρός σβήνει μόνη της.

Η ασφάλεια των συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης διεθνώς, επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη ανεξάρτητου ινστιτούτου και δείχνουν τις τάσεις της αγοράς σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο: Στη Γαλλία άνω των 3,5 εκατ. τμ και στη Γερμανία άνω των 42 εκατ. τμ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 82% με 98% των συστημάτων κατασκευάζονται με διογκωμένη πολυστερίνη EPS.

Ειδικότερα για το περιστατικό στο Λονδίνο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το υλικό μόνωσης που χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο κτίριο, ήταν πάνελ πολυουρεθάνης, ειδικό για προσόψεις ψηλών μεταλλικών κτιρίων. (https://www.celotex.co.uk/products/rs5000). 

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, «δεν υπάρχει απαγόρευση του συγκεκριμένου υλικού για χρήση σε εξωτερικές εφαρμογές, (αντιθέτως υπάρχουν όλα τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας) το οποίο μάλιστα δεν αναφλέγη και δεν κάηκε στο μεγαλύτερο μέρος, αλλά απλά παραμορφώθηκε και μαύρισε από τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως όλα τα θερμομονωτικά προϊόντα χωρίς εξωτερική επικάλυψη.»

Επίσης, το σύστημα μόνωσης του κτιρίου δεν ήταν Πιστοποιημένο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης, αλλά σύστημα αεριζόμενης πρόσοψης με κάλυψη από τα γνωστά διακοσμητικά σύμμικτα πάνελ, («σάντουιτς» δύο φύλλων αλουμινίου βαμμένα με ειδική βαφή (που καίγεται) και στη μέση μια στρώση πολυαιθυλενίου που επίσης καίγεται ταχύτατα). 

Αυτή ήταν και η αιτία, κατά τον Σύνδεσμο, που η φλόγα από τα πάνελ προσέβαλε την πολυουρεθάνη (φαινόμενο καμινάδας) η οποία δεν κάηκε ολοσχερώς, όπως θα συνέβαινε και με οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτές τις θερμοκρασιακές συνθήκες, ακόμα και με τα δήθεν «άκαυστα» υλικά.

Ο  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης εκπροσωπεί 27 ελληνικές & ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής δομικών και θερμομονωτικών προϊόντων και συστημάτων, καθώς και προϊόντων συσκευασίας από Διογκωμένη Πολυστερίνη (airpop), καλύπτοντας περίπου το 90% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης, έχοντας ταυτόχρονα αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της μελέτης και της έρευνας.

Επιπλέον, τα προϊόντα των μελών του Συνδέσμου καλύπτουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τις εφαρμογές θερμομόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού κελύφους, ενώ αντίστοιχα τα προϊόντα airpop καταλαμβάνουν το 60 έως 90% των αντίστοιχων εφαρμογών στις χώρες της ΕΕ.

Τα ελληνικά προϊόντα airpop ανήκουν στο αυστηρότερο σύστημα πιστοποίησης (σύστημα 1) του κανονισμού 305/2011/ΕΕ με επιλογή των Ελλήνων κατασκευαστών, μελών του Συνδέσμου. Επιπλέον είναι τα μόνα θερμομονωτικά κλειστών κυψελών που στη μάζα τους περιέχουν αποκλειστικά αέρα (Ν2, Ο2) και συνεπώς δεν ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι δε πλήρως ανακυκλώσιμα, καθιστώντας τα ταυτόχρονα ως το πλέον περιβαλλοντικά φιλικό θερμομονωτικό υλικό (αξιολόγηση BREEAM).