Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος διαβιβάστηκε το σχέδιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης στην ΕΕ προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» τα κονδύλια για την ενεργειακή αποδοτικότητα τα οποία έχουν επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση του κλάδου με τη στασιμότητα που έχει επέλθει στην αγορά

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος διαβιβάστηκε το σχέδιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης στην ΕΕ προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» τα κονδύλια για την ενεργειακή αποδοτικότητα τα οποία έχουν επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση του κλάδου με τη στασιμότητα που έχει επέλθει στην αγορά. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «Οι Ελληνικές αρχές διαβιβάζουν συνημμένα στο παρόν Σχέδιο Τεχνικού Κανονισμού και παρακαλούν για την προώθησή του σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από την Οδηγία 2015/1535/ΕΕ καθώς και για την εξέτασή του με τη διαδικασία του επείγοντος. Ωστόσο, και εν αναμονή της δημοσίευσης του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ, υφίσταται δέσμευση - σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα - κονδυλίων, η οποία έχει επιφέρει πολλαπλές και δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις».

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider. gr η καθυστέρηση έκδοσης του αναθεωρημένου κανονισμού έθετε σε κίνδυνο τα κονδύλια για την ενεργειακή αποδοτικότητα κάτι που αναφέρεται ρητά στο σχετικό κείμενο που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στην ΕΕ. Όπως σημειώνεται, «λόγω της μεγάλης συμμετοχής του κτιριακού τομέα (45%) στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, κάθε πρόσθετη καθυστέρηση έχει πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις, με κύρια τη μεγάλη απόκλιση από τον εθνικό στόχο ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Οδηγία 2010/27/ΕΕ. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό, τριτογενή και δημόσιο τομέα, συμβάλλουν ώστε να προσμετρηθούν στο στόχο οι επιτευχθείσες εξοικονομήσεις ενέργειας. Για όλους τους ανωτέρω λόγους αιτούμεθα, την κοινοποίηση του παρόντος σχεδίου τεχνικού κανονισμού με τον χαρακτήρα του επείγοντος, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοσίευση του συνημμένου Σχεδίου ΚΕΝΑΚ».

Απογοητευμένη η αγορά με το νέο ΚΕΝΑΚ

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο insider.gr,  οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ είναι μικρής κλίμακας. Για τα υφιστάμενα κτίρια ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν ενώ για τα νέα κτίρια υπάρχουν κάποιες διαφορές οι οποίες  αφορούν σε βελτιώσεις στη μόνωση. Οι παρεμβάσεις όπως σημειώνουν, αφορούν σε εξοικονόμηση που φθάνει το 5% ενώ σε άλλα κράτη φθάνει και το 30%-40% . «Η αγορά έχει εξαντληθεί από τις καθυστερήσεις και δεν αναμένεται να προβάλει ιδιαίτερες αντιρρήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία ακόμη και αν δεν είναι ικανοποιημένη. Όλοι περιμένουν να αποδεσμευθούν τα κονδύλια για να δουλέψουν. Θα δουλέψουν έστω και με αυτόν τον ΚΕΝΑΚ, ο οποίος είναι από τους χειρότερους στην Ευρώπη. Άλλωστε σε 1,5 χρόνο θα υπάρξει καινούριος ΚΕΝΑΚ», σημειώνει παράγοντας της αγοράς.

Ο ΚΕΝΑΚ προβλέπεται να τεθεί σε τρίμηνη διαβούλευση και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις ή αντιρρήσεις από κάποια πλευρά θα τεθεί σε ισχύ.

(από www.insider.gr)