Πρεμ Γουάτσα, Πρόεδρος και CEO της Fairfax: Έδωσε Μήνυμα Αισιοδοξίας για την Ελληνική Οικονομία Από το Βήμα της Γ.Σ. του ΣΕΒ

Πρεμ Γουάτσα, Πρόεδρος και CEO της Fairfax: Έδωσε Μήνυμα Αισιοδοξίας για την Ελληνική Οικονομία Από το Βήμα της Γ.Σ. του ΣΕΒ
energia.gr
Πεμ, 1 Ιουνίου 2017 - 18:30
Ομιλητής στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, στις 31 Μαΐου 2017, ήταν ο κ. Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής επενδυτικής Fairfax Financial Holdings, η οποία συμμετείχε κατά το πρόσφατο παρελθόν δυναμικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ έχει επενδύσει και στον Όμιλο Μυτιληναίου. Ο Καναδός επενδυτής εξέφρασε, στη διάρκεια της ομιλίας του, την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας ότι «Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα»!

Ομιλητής στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, στις 31 Μαΐου 2017, ήταν ο κ. Πρεμ Γουάτσα, ιδρυτής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής επενδυτικής Fairfax Financial Holdings, η οποία συμμετείχε κατά το πρόσφατο παρελθόν δυναμικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ έχει επενδύσει και στον Όμιλο Μυτιληναίου. Ο Καναδός επενδυτής εξέφρασε, στη διάρκεια της ομιλίας του, την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας ότι «Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα»! Επιπλέον, αναφερόμενος στη «Μυτιληναίος», έκανε λόγο για «απίστευτο track record» που αιτιολογούν και με το παραπάνω την επένδυση που έκανε στον όμιλο το διεθνές fund.

Ο κ. Γουάτσα γεννήθηκε το 1950 στην Ινδία, στην πόλη Χάιντεραμπάντ (η σημερινή Silicon Valley της Ινδίας) και όταν μετανάστευσε στον Καναδά είχε περιουσία μόλις 8 δολαρίων. Ο Πρεμ Γουάτσα είναι ένας από τους σταθερότερους επενδυτές στη χώρα μας στη διάρκεια της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η πίστη του Γουάτσα στο recovery story της Ελλάδας έχει διαφανεί και από τις έως τώρα κινήσεις του σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχει επενδύσει, μέσω της Fairfax, πολλά εκατομμύρια δολάρια για να γίνει μεγαλομέτοχος της Eurobank και να αποκτήσει τον έλεγχο της ασφαλιστικής Efg Eurolife, της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων Eurobank Properties και της Praktiker Hellas. Παράλληλα έχει στην κατοχή του αξιοσημείωτα ποσοστά στους ομίλους Μυτιληναίου, Σαράντη και Jumbo.

Είναι Χημικός Μηχανικός, με πτυχίο από το Πολυτεχνείο του Μαντράς της Ινδίας και κάτοχος MBA από τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο. Εργάστηκε αρχικά ως αναλυτής στη Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στη συνέχεια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων. Το 1985 αγοράζει μια εταιρεία ασφάλισης φορτηγών, την Markel Financial. Πάνω σε αυτήν χτίστηκε η αυτοκρατορία της Fairfax Financial Holdings.

Διαχρονικά έχει πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα: Μέλος του Δ.Σ. του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τορόντο, μέλος του Advisory Board του Richard Ivey School of Business, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου του Οντάριο. Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Waterloo.

H εταιρεία του, Fairfax, είναι καναδική χρηματοπιστωτική εταιρία, με έδρα το Τορόντο, και η οποία δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της εταιριών στους τομείς των ασφαλειών ιδιοκτησίας και ατυχημάτων, των αντασφαλίσεων και της διαχείρισης επενδύσεων.

Στις μεγαλύτερες τοποθετήσεις διεθνώς ανά κλάδους του Ομίλου περιλαμβάνονται διαχρονικά, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες ασφάλισης και αντασφάλισης -μεταξύ άλλων- οι Crum & Forster, Northbridge Financial, Zenith, Falcon Insurance, ICICI Lombard, Gulf Insurance, Alliance Insurance, Polish Re, Singapore Re, Group Re, Advent, Odyssey Re κ.ά.), η ταξιδιωτική Thomas Cook India, η πολυεθνική του κλάδου φροντίδας υγείας Johnson&Johnson, οι τράπεζες Wells Fargo, US Bancorp κλπ.