Εντός του ερχόμενου μήνα αναμένεται να κατατεθεί η οριστική πρόταση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η οποία αφορά στο μείγμα των εργοστασίων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής
Εντός του ερχόμενου μήνα αναμένεται να κατατεθεί η οριστική πρόταση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, η οποία αφορά στο μείγμα των εργοστασίων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ ο πρόεδρος της εταιρείας, Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η επιλογή του μείγματος είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς δεν μπορούν να διατεθούν μεμονωμένες μονάδες ή να τεμαχιστούν ορυχεία, αλλά θα πρέπει να πουληθούν ολόκληρα λιγνιτικά συγκροτήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις προμηθεύονται λιγνίτη από κοινό ορυχείο.

Σχετικά με την κοινοπραξία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Μελίτης και κατά πόσο η απόφαση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της Βεύης επηρεάζει τη συμφωνία για το επενδυτικό σχέδιο της Μελίτης, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι χωρίς τη Βεύη θα υπάρξει εμπλοκή με τους Κινέζους, ενώ ούτε η υπάρχουσα μονάδα θα μπορεί να λειτουργήσει.

Εκτίμησε δε πως αν γίνει γρήγορα η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και η ολοκλήρωσή του π.χ. σε έναν χρόνο, τότε υπάρχει περιθώριο υλοποίησης της συμφωνίας με τη CMEC.

Ακόμη, εντός του επόμενου διμήνου η ΔEH αναμένεται να βγάλει σε διαγωνισμό την πώληση εταιρείας που θα περιλαμβάνει το 7% του χαρτοφυλακίου λιανικής, με στόχο τη μείωση του μεριδίου της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι αυτή η εταιρεία θα έχει 400.000-450.000 πελάτες της και ως κίνητρο για την πώληση θα δοθεί για δύο με τρία χρόνια ηλεκτρική ενέργεια με σταθερή τιμή, σε σχέση με τη χονδρεμπορική τιμή της αγοράς (ΟΤΣ), η οποία όμως θα είναι πάνω από την τιμή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

 

Η διαχείριση
Σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται πλέον σε 2,2 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ δημοσίευσε διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να προσλάβει σύμβουλο που θα φροντίσει να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Η υποβολή προσφορών θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου.

Τέλος, στην έκτακτη γενική συνέλευση εγκρίθηκε επίσης η πώληση του 25% των μετόχων της ΔΕΗ που κατέχει στον ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 295,6 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στην κινεζική State Grid (έναντι 320 εκατ. ευρώ).

Η διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού και της εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Ενεργειακής Συμμετοχών (θυγατρική της ΔEΗ) θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ")