Θύμα της... «άνοιξης των μετόχων», δηλαδή της ανταρσίας των μετόχων σε πολυεθνικούς κολοσσούς όταν τα υψηλόβαθμα στελέχη εισπράττουν παχυλές αυξήσεις των ήδη υψηλών αποδοχών τους (ενώ οι επιδόσεις των εταιρειών που διοικούν είναι απογοητευτικές...) έπεσε ο επικεφαλής της British Petroleum (BP) Μπομπ Ντάντλεϊ

Θύμα της... «άνοιξης των μετόχων», δηλαδή της ανταρσίας των μετόχων σε πολυεθνικούς κολοσσούς όταν τα υψηλόβαθμα στελέχη εισπράττουν παχυλές αυξήσεις των ήδη υψηλών αποδοχών τους (ενώ οι επιδόσεις των εταιρειών που διοικούν είναι απογοητευτικές...) έπεσε ο επικεφαλής της British Petroleum (BP) Μπομπ Ντάντλεϊ. Οπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της BP θα υποστεί μείωση 40% (ή 8 εκατ. δολάρια) στο «πακέτο» αποδοχών του και για την περίοδο 2016-2018 θα εισπράττει «μόνο» 11 εκατ. δολ. ετησίως (από 19 εκατ. που εισέπραξε για τη χρήση του 2015). Ακόμα και μετά το «ψαλίδι», οι αποδοχές του κ. Ντάντλεϊ παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με άλλων ομολόγων του σε μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους: Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν Βαν Μπέρντεν έλαβε 8,8 εκατ. δολ. για το 2016, ενώ ο Πατρίκ Πουγιανέ της Total εισέπραξε... μόλις 3,8 εκατ. ευρώ.

Η μείωση μισθού του κ. Ντάντλεϊ ήρθε ως αποτέλεσμα της έντονης (και απόλυτα δικαιολογημένης) αντίδρασης των μετόχων της BP κατά την ετήσια γενική συνέλευση του 2015, όταν το 60% καταψήφισε την αύξηση των αποδοχών του κατά 20%, σε μια χρονιά που η BP εμφάνισε τις υψηλότερες ζημίες στην ιστορία της (5,2 δισ. δολάρια), λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και τα πρόστιμα σε σχέση με την υπόθεση του Deepwater Horizon το 2010. Επρόκειτο για την δεύτερη ηχηρότερη «πρόταση μομφής» που είχε εισπράξει ποτέ CEO βρετανικής εταιρείας, μετά το 80% των μετόχων που καταψήφισαν το πακέτο αποδοχών του διευθύνοντα συμβούλου της Royal Bank of Scotland το 2009, στο ζενίθ της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μήνυμα από τη βάση
Με δεδομένο ότι φέτος η BP, η Shell κ.ά. περιλαμβάνονται μεταξύ των βρετανικών εταιρειών που θα δεσμεύονται στο εξής από την «ετυμηγορία» των μετόχων τους για τη μισθολογική πολιτική που εφαρμόζουν στα υψηλόβαθμα στελέχη (μέχρι πρότινος η ψήφος των μετόχων είχε συμβουλευτικό μόνο χαρακτήρα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λαμβάνοντας υπόψη από το Δ.Σ.), η διοίκηση της BP θέλησε να σηματοδοτήσει ότι... έλαβε το μήνυμα της «βάσης». «Συμβουλευτήκαμε τους μετόχους, τους ακούσαμε προσεκτικά κα λάβαμε υπόψη τους προβληματισμούς τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αν Ντάουλινγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Αποδοχών της BP. Ο κ. Ντάντλεϊ δεν είναι ο μόνος διευθύνων σύμβουλος μεγάλου βρετανικού ομίλου, αφού την ίδια τύχη είχε και ο Ρακές Καπούρ της εταιρείας καταναλωτικών ειδών Reckitt Benckiser, καθώς και ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline.

Το δε Δ.Σ. της φαρμακοβιομηχανίας Imperial Brands «πήρε πίσω» το σχέδιο για αύξηση των αποδοχών του CEO κατά 3 εκατ. στερλίνες τον Ιανουάριο, πριν καν τεθεί σε ψηφοφορία στη Γ.Σ. των μετόχων.

Σε ρόλο πυροσβέστη
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξέλιξη που? κηλιδώνει τη σταδιοδρομία του 61χρονου Αμερικανού, ο οποίος μάλλον θα προτιμούσε να τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην «παλινόρθωση» της BP μετά την έκρηξη της υποθαλάσσιας πλατφόρμας πετρελαίου Deepwater Horizon, που προκάλεσε τον θάνατο 11 ατόμων και τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, λόγω της διαρροής 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Ο Ντάντλεϊ, τον οποίο ο προκάτοχός του Τόνι Χέιγουορντ αποκαλούσε τον «Υπουργό Εξωτερικών» της BP για τις διπλωματικές του ικανότητες, επιστρατεύθηκε για να διαχειριστεί την κατάσταση, πρώτα ως πρόεδρος του Οργανισμού Αποκατάστασης του Κόλπου του Μεξικού, της ειδικής μονάδας που ίδρυσε η εταιρεία και λιγους μήνες αργότερα ως διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BP. Ενώ ο Βρετανός Χέιγουρντ που εκστόμισε τη θρυλική φράση «Θέλω τη ζωή μου πίσω» στο αποκορύφωμα της κρίσης ήταν persona non grata στις ΗΠΑ, ο μεγαλωμένος στο Μισισιπή Ντάντλεϊ με την απαλή φωνή και την προφορά του Νότου ανέλαβε τον ρόλο του πυροσβέστη και τον κατευνασμό των Αμερικανών πολιτικών και της κοινής γνώμης της χώρας που χαρακτήριζαν την BP «Εχθρό του Λαού» και ζητούσαν «αίμα».

Τελικά, συμβιβάστηκαν με... αρκετά μετρητά, 21 δισ. δολάρια για την ακρίβεια, ποσό που οριστοποιήθηκε μόλις στα τέλη του 2016. Είναι πάντως γεγονός ότι η θητεία του Ντάντλεϊ στη BP στιγματίστηκε από την υπόθεση της Deepwater Horizon. Πέραν του ότι χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές και την «καταιγίδα» των μηνύσεων και των αγωγών, ο Ντάντλεϊ δρομολόγησε και τη δραστική μείωση των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας προκειμένου να πληρωθεί ο λογαριασμός των 21 δισ. δολ., παρότι επιχείρησε να παρουσιάσει την αναδιάρθρωση υπό θετικό πρίσμα, κάνοντας λόγο για «τη δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου» και μιας «ασφαλέστερης, πιο αξιόπιστης και πιο ανθεκτικής BP». Και λιγότερο... γαλαντόμας, θα προσθέταμε εμείς...

Who is who
Ο Αμερικανός που δραπέτευσε από τη Ρωσία

Ο Ρόμπερτ Γουόρεν «Μπομπ» Ντάντλεϊ γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το 1955, αλλά μεγάλωσε στο Χάτισμπουργκ του Μισισιπή. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, οπου διακρίθηκε για τις ικανότητές του στην κολύμβηση και την αίσθηση του χιούμορ του. Αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Southern Methodist University ξεκίνησε να εργάζεται στην αμερικανική πετρελαϊκή Amoco το 1979, όπου προήχθη σε επικεφαλής στρατηγικής, θέση που ανέλαβε και στην BP, όταν η τελευταία εξαγόρασε την Αmoco το 1998. Εχοντας προηγουμένως εργαστεί στη Ρωσία για λογαριασμό της Amoco, ο Ντάντλεϊ διορίστηκε το 2003 επικεφαλής της TNK-ΒP, της κοινοπραξίας που σύστησε η BP με ομάδα Ρώσων ολιγαρχών για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ανατολική Σιβηρία.

Οταν ο Ντάντλεϊ έχασε την εμπιστοσύνη των Ρώσων συνεταίρων που τον κατηγόρησαν ότι εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα της BP, βρέθηκε στο «στόχαστρο» του Κρεμλίνου: Ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε σε στελέχη της ΒP να εργαστούν στη χώρα, ενώ η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB (διάδοχος της KGB) εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της ΤΝΚ-ΒΡ στη Μόσχα. Τον Ιούλιο του 2008, ο κ. Ντάντλεϊ εγκατέλειψε εσπευσμένως τη Ρωσία όταν η βίζα του δεν ανανεώθηκε, δηλώνοντας ότι είχε «παρενοχληθεί κατ’ εξακολούθηση» από τις αρχές. Για κάποιους μήνες διοικούσε την κοινοπραξία από μυστική τοποθεσία εκτός Ρωσίας, πριν την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 2008. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2009, εισήλθε στο ΔΣ της BP ως εκτελεστικός διευθυντής, υπεύθυνος των δραστηριοτήτων της σε Ασία και Αμερική. την 1η Οκτωβρίου 2010, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της BP, θέση που διατηρεί έως και σήμερα. Τον Μάρτιο του 2013, έλαβε θεση στο ΔΣ του κρατικου ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, σηματοδοτώντας την εξομάλυνσή των σχέσέων του με τη ρωσική πλευρά. Ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με τα Wikileaks, ο Ντάντλεϊ είχε κατηγορήσει τον ισχυρό άνδρα της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν για «εταιρικό πραξικόπημα» που τον έκανε να αισθανθεί απειλή για τη ζωή του...

Επανάσταση των μετόχων
Η μείωση μισθού του κ. Ντάντλεϊ ήρθε ως αποτέλεσμα της έντονης (και απόλυτα δικαιολογημένης) αντίδρασης των μετόχων της BP κατά την ετήσια γενική συνέλευση του 2015, όταν το 60% καταψήφισε την αύξηση των αποδοχών του κατά 20%, σε μια χρονιά που η BP εμφάνισε τις υψηλότερες ζημίες στην ιστορία της (5,2 δισ. δολάρια)

Κηλίδα στο βιογραφικό
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξέλιξη που... κηλιδώνει τη σταδιοδρομία του 61χρονου Αμερικανού, ο οποίος μάλλον θα προτιμούσε να τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην «παλινόρθωση» της BP μετά την έκρηξη της υποθαλάσσιας πλατφόρμας πετρελαίου Deepwater Horizon, που προκάλεσε τον θάνατο 11 ατόμων και τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")