Ο Δασάρχης, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Επένδυση των €8 Δις στο Ελληνικό

Ο Δασάρχης, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Επένδυση των €8 Δις στο Ελληνικό
του Δημήτρη Δελεβέγκου
Πεμ, 16 Φεβρουαρίου 2017 - 08:40
Γεμάτος "αγκάθια” φαίνεται ότι είναι στρωμένος ο δρόμος για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό

Γεμάτος "αγκάθια” φαίνεται ότι είναι στρωμένος ο δρόμος για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Μετά τον δασάρχη Πειραιά, που δεν προχωρούσε στην έγκριση της πράξης χαρακτηρισμού της έκτασης, τη σκυτάλη αναμένεται να λάβει η Αρχαιολογική υπηρεσία, με 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν τον ορισμό των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου.

Παρότι, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, η διαδικασία του ορισμού αρχαιολογικών χώρων στην έκτασης, δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του κοινοπρακτικού σχήματος με επικεφαλής την Lamda Development, μένει να φανεί εάν το (απαραίτητο) βήμα αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην αξιοποίηση του ακινήτου.

Άλλωστε, τον Απρίλιο του 2016, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αρ.Μπαλτάς παρότι διαβεβαίωνε για την έκταση της Αφάντου Ρόδου, ότι η πράξη αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης”, δέκα μήνες μετά, η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ παραμένει "παγωμένη”.

Καθησυχαστικός ο Στέργιος Πιτσιόρλας

Παρόλ' αυτά, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σε πρόσφατη άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την θέση σε δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Σχετικά με την πράξη χαρακτηρισμού της δασικής έκτασης, σημείωσε ότι η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιλύει νομικά τη ζήτημα με αποτέλεσμα ο ρόλος του δασαρχείου να είναι, πια, περιορισμένος.

Όσον αφορά το αρχαιολογικό "ζήτημα”, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, θα βρεθεί λύση, καθώς και οι επενδυτές έχουν κάθε διάθεση να συνεργαστούν μαζί μας (σημ.: με το Δημόσιο) ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό. Εκεί υπήρχε ένα αεροδρόμιο. Προφανώς όταν φτιάχτηκε δεν δόθηκε όση σημασία έπρεπε στα ζητήματα αυτά κι ενώ σε ορισμένα σημεία είναι εμφανή τα δείγματα ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι”.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να συναφθεί μνημόνιο κατανόησης του Δημοσίου και των επενδυτών σχετικά με το ζήτημα των αρχαιοτήτων.

Όλα αυτά, τη στιγμή που σχεδόν ταυτόχρονα, με την κατάθεση ερώτησης της ομάδας των 18 κυβερνητικών βουλευτών, η Επιτροπή Αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεώτερα μνημεία πολύ σημαντικά κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Πρόκειται για το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό Πύργο Ελέγχου και το συγκρότημα πέντε κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων.

Κύκλοι που παρακολουθούν το έργο του Ελληνικού, χαρακτηρίζουν ως "κράτος εν κράτει” τη δασική και αρχαιολογική υπηρεσία, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προσκόμματα που δημιουργούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα, όπως σημείωσε, χθες, ο κ. Πιτσιόρλας προβλέπει ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2017, ενώ η διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τις ενδεχόμενες αρχαιότητες αποτελεί το τελευταίο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ).

(Πηγή: capital.gr)