Δρ. Φατίχ Μπιρόλ: Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ Παρουσίασε στην Αθήνα το World Energy Outlook 2016 και Προανήγγειλε το In Depth Review της Ελληνικής Ενεργειακής Πολιτικής

Δρ. Φατίχ Μπιρόλ: Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ Παρουσίασε στην Αθήνα το World Energy Outlook 2016 και Προανήγγειλε το In Depth Review της Ελληνικής Ενεργειακής Πολιτικής
energia.gr
Τρι, 14 Φεβρουαρίου 2017 - 15:37
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Δρ. Φατίχ Μπιρόλ, βρέθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και, ειδικότερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, ενώ ακολούθησε προπαρασκευαστική σύσκεψη εμπειρογνωμόνων του IEA και του ΥΠΕΝ με αντικείμενο, τα βασικά ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας, τα οποία θα παρουσιαστούν κατά την επίσημη «Σε βάθος Εξέταση» ( In Depth Review- IDR), τον ερχόμενο Απρίλιο

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Δρ. Φατίχ Μπιρόλ, βρέθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και, ειδικότερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου είχε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, ενώ ακολούθησε προπαρασκευαστική σύσκεψη εμπειρογνωμόνων του IEA και του ΥΠΕΝ με αντικείμενο, τα βασικά ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας, τα οποία θα παρουσιαστούν κατά την επίσημη «Σε βάθος Εξέταση» ( In Depth Review- IDR), τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, παρουσία και του γενικού γραμματέα Μιχάλη Βερροιόπουλου, ο κ. Μπιρόλ παρουσίασε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Υπουργείο τις προοπτικές και τα συμπεράσματα για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, όπως περιγράφονται στο World Energy Outlook 2016, μια Έκδοση την οποία χαρακτήρισε ο ίδιος ως «Βίβλο του IEA». Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Εξωτερικών, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΛΑΓΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΚΑΠΕ και του ΙΕΝΕ.

O Δρ. Φατίχ Μπιρόλ εξελέγη εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ στις αρχές Φεβρουαρίου 2015, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, διαδεχόμενος την Ολλανδή κ. Μαρία βαν ντερ Χαίβεν. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και η θητεία του θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια.

Όπως είχε δηλώσει ο Δρ. Μπιρόλ, στην τουρκική εφημερίδα Χουρριέτ, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων, στόχος του είναι να αποτελέσει ο ΙΕΑ, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως εκτελεστικού διευθυντή, «ένα είδος κεντρικής τράπεζας» των τεχνολογιών ΑΠΕ.

Ο Δρ. Μπιρόλ διατέλεσε επί εννέα έτη επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, που ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού έχει επιλεγεί μέσα από τις τάξεις του. Γνωστός στον τομέα της ενέργειας, ο Δρ Μπιρόλ προσχώρησε στον ΙΕΑ το 1995, όπου η πορεία του έκτοτε ήταν σταθερά επιτυχής και ανοδική, καθώς έως την εκλογή του στο «τιμόνι» του ΙΕΑ έχει διατελέσει Επικεφαλής Οικονομολόγος του Οργανισμού και Διευθυντής του τμήματος Διεθνών Ενεργειακών Οικονομικών.

Από αυτήν την θέση επέβλεπε και την κορυφαία ετήσια έκδοση «World Energy Outlook» του ΙΕΑ, η οποία αναγνωρίζεται ως η πιο αξιόπιστη πηγή της στρατηγικής ανάλυσης των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών.

Επιπλέον, είναι ιδρυτής και πρόεδρος του IEA Energy Business Council, το οποίο προωθεί τον διάλογο ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας και τις κυβερνήσεις.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Δρ Μπιρόλ υπηρέτησε στη Γραμματεία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη, μια εμπειρία που του πρόσφερε μια μοναδική προοπτική για τη σχέση παραγωγού – καταναλωτή. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την «Αειφόρο Ενέργεια για Όλους» και έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό Forbes, ως ένας από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους για την ενεργειακή σκηνή του κόσμου.

Ο Δρ. Φατίχ Μπιρόλ είναι Τούρκος υπήκοος. Γεννήθηκε στην Άγκυρα το 1958. Απέκτησε πτυχίο στην μηχανική ενέργεια από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην οικονομία ενέργειας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Είναι επίσης επίτιμο μέλος εφ’ όρου ζωής, στο Club της δημοφιλούς τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατά Σαράι.