Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, η θητεία του οποίου λήγει αυτό το Σαββατοκύριακο, προειδοποίησε στην τελευταία ομιλία του χτες (18 Ιανουαρίου) ότι η χώρα μπορεί να χάσει την Προεδρία της ΕΕ, «εφόσον συμβάλλει στη διάσπαση της Ένωσης»

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, η θητεία του οποίου λήγει αυτό το Σαββατοκύριακο, προειδοποίησε στην τελευταία ομιλία του χτες (18 Ιανουαρίου) ότι η χώρα μπορεί να χάσει την Προεδρία της ΕΕ, «εφόσον συμβάλλει στη διάσπαση της Ένωσης».

Ο Πλεβνέλιεφ δεν έχει αναλύσει το γιατί πίστευε Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει την Προεδρία της ΕΕ. Κανονικά, η Βουλγαρία θα αναλάμβανε το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αλλά η ημερομηνία επισπεύσθηκε μετά το Brexit.

Η Βουλγαρία πρέπει επίσης να διορίσει έναν Επίτροπο, μετά την παραίτηση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία θα συνεχίσει την καριέρα της στην Παγκόσμια Τράπεζα. Παραμένει ασαφές αν η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορίσει τον Επίτροπο ή αυτό θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση, η οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί το συντομότερο μέχρι τον Μάιο ή ακόμα και Ιούνιο, καθώς οι συνομιλίες για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να είναι επίπονες.

Ο Πλεβνέλιεφ, ο οποίος είναι ο μόνος Βούλγαρος αρχηγός κράτους από το 1989 που αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, προειδοποίησε ότι η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία θα λάβει χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. «Θα ήταν είναι μια εθνική ντροπή, αλλά είναι δυνατόν», δήλωσε ο Πλεβνέλιεφ, όπως αναφέρεται από το Dnevnik, συνεργάτης της EurActiv στη Βουλγαρία.

Στις 13 Νοεμβρίου, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε με μεγάλη διαφορά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Ράντεφ, ένας πιλότος και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, θα αναλάβει τα καθήκοντά της για μια πενταετή θητεία στις 22 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος GERB στο οποίο υπάγεται Πλεβνέλιεφ, παραιτήθηκε, λόγω του κακού αποτελέσματος του υποψηφίου του Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Πολιτικές επιθέσεις
Σε προηγούμενες δηλώσεις και συνεντεύξεις, ο Πλεβνέλιεφ έχει επιτεθεί στον εκλεγμένο πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς τον φιλορώσο. Ο Ράντεφ έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρα της Μόσχας έχουν βλάψει τη βουλγαρική οικονομία και θα πρέπει να αφαιρεθούν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει «κανένα δίλημμα» αναφορικά με το γεωπολιτικό προσανατολισμό της Βουλγαρίας.

«Η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η χώρα ακολουθεί ευρωπαϊκή πορεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να είναι ένας εχθρός της Ρωσίας» ο Ράντεφ δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο France24. Ο Πλεβνέλιεφ κάλεσε τον Ράντεφ να καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας. Σε προηγούμενες δηλώσεις, ο Ράντεφ έχει πει ότι η Κριμαία είναι ανήκει νόμιμα στην Ουκρανία, αλλά ότι δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει ότι τελεί τώρα υπό ρωσική κυριαρχία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος θεωρείται υπέρμαχος του ΝΑΤΟ, σε μια χώρα όπου για ιστορικούς λόγους, η πλειοψηφία των Βουλγάρων φαίνεται να προτιμούν την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Πρόσφατα, ο ίδιος ήταν ο μόνος ηγέτης στην εξουσία μεταξύ των 17 προσωπικοτήτων κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη οι οποίες υπέγραψαν μια επιστολή προς τον εκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας του να μην βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Στην ομιλία του ο Πλεβνέλιεφ δεν έκανε αναφορά στον Ράντεφ, αλλά έκανε σαφές θα προκύψουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη θητεία του. Ως έναν άλλο κίνδυνο, ανέφερε την πιθανή μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων των πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο Ράντεφ αναμένεται να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας του, και να καθορίσει την ημερομηνία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα στις 26 Μαρτίου ή 2 Απριλίου. Το κύριο έργο του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι να δημιουργήσει καλές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Στις 30 Ιανουαρίου ο Ράντεφ θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.