Δώδεκα Έτη Λειτουργίας Έκλεισε ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός του ΤΕΙ Αθήνας

Δώδεκα Έτη Λειτουργίας Έκλεισε ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός του ΤΕΙ Αθήνας
του Κων/νου Γκαράκη
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2017 - 08:15
Δώδεκα έτη λειτουργίας έκλεισε ο διασυνδεδεμένος φωτοβολταϊκός σταθμός του ΤΕΙ Αθήνας, ισχύος 1,54 kWp, που λειτουργεί στην οροφή του Εργαστηρίου ΑΠΕ του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας

Δώδεκα έτη λειτουργίας έκλεισε ο διασυνδεδεμένος φωτοβολταϊκός σταθμός του ΤΕΙ Αθήνας, ισχύος 1,54 kWp, που λειτουργεί στην οροφή του Εργαστηρίου ΑΠΕ του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας.

Ο σταθμός ξεκίνησε την λειτουργία του τον Αύγουστο του 2004 ως επιδεικτικό έργο, πρωτοπόρο για την εποχή του, όταν η τεχνογνωσία εγκατάστασης και λειτουργίας φ/β σταθμών στην Ελλάδα ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ το αδειοδοτικό-κανονιστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο ανύπαρκτο και περιοριστικό.

Το έργο αποτελείται από 28 φωτοβολταϊκά πλαίσια ονομαστικής ισχύος 55Wp μονοκρυσταλλικού πυριτίου με κλίση 38 μοιρών, αντιστροφέα δικτύου 1,5 kW συνοδευόμενο με εξοπλισμό παρακολούθησης και καταγραφής λειτουργίας του φ/β συστήματος. Διαθέτει σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, πίνακα ελέγχου και μετρητικά όργανα. Τα φ/β πλαίσια έχουν νότιο προσανατολισμό και ελεύθερο ορίζοντα.

Τον Ιούλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης βλάβης του μετατροπέα και εκσυγχρονισμού του μετρητικού και τηλεπικοινωνιακού του εξοπλισμού.

Η ενεργειακή του παραγωγή για το 2015 ήταν ίση με 2024 kWh, ενώ για το 2016 ήταν 2031 kWh με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ίση με 2047 kWh πριν την λειτουργία του.

Η υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα του καταδεικνύει την ορθή σχεδίαση του έργου αλλά και την αξιοπιστία της τεχνολογίας των φ/β η οποία παρέχει αθόρυβα και χωρίς κανενός είδους ρύπους ενέργεια στο δίκτυο για παραπάνω από μία δεκαετία.

Ο συγκεκριμένος σταθμός επιπλέον παρέχει δεδομένα λειτουργίας για την διενέργεια πτυχιακών και ερευνητικών εργασιών σε θέματα σχεδίασης έργων, κατασκευής και θεμάτων παρακολούθησης - συντήρησης και λειτουργίας.

* Ο Kωνσταντίνος Γκαράκης είναι Ενεργειακός Μηχανικός, ΜSc, MA.