H Τουρκία Ενισχύει την Ενεργειακή της Ασφάλεια Επεκτείνοντας τις Υποδομές στο Φυσικό Αέριο

H Τουρκία Ενισχύει την Ενεργειακή της Ασφάλεια Επεκτείνοντας τις Υποδομές στο Φυσικό Αέριο
του Κ.Ν. Σταμπολή
Πεμ, 5 Ιανουαρίου 2017 - 14:46
Ενώ ένα ανεξέλεγκτο κύμα βίας και κλιμακούμενων τρομοκρατικών ενεργειών συγκλονίζει την γείτονα, ιδίως μετά την τελευταία πολύνεκρη επίθεση του ISIS σε κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη και την στεγνή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα που προηγήθηκε, απειλώντας τη χώρα με πλήρη αποσταθεροποίηση, η Τουρκία προχωρά ήσυχα και σταθερά στην επέκταση και αναβάθμιση των βιομηχανικών υποδομών της σε μία τεράστια και απόλυτα συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής της ασφάλειας

Ενώ ένα ανεξέλεγκτο κύμα βίας και κλιμακούμενων τρομοκρατικών ενεργειών συγκλονίζει την γείτονα, ιδίως μετά την τελευταία πολύνεκρη επίθεση του ISIS σε κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη και την στεγνή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα που προηγήθηκε, απειλώντας τη χώρα με πλήρη αποσταθεροποίηση, η Τουρκία προχωρά ήσυχα και σταθερά στην επέκταση και αναβάθμιση των βιομηχανικών υποδομών της σε μία τεράστια και απόλυτα συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής της ασφάλειας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα εάν εξετάσουμε με προσοχή τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στα μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα ενεργειακών υποδομών που είτε ευρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα. Αυτά περιλαμβάνουν μεγάλες και μεσαίες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση στις λιγνιτικές μονάδες (λόγω εγχώριου καυσίμου) και γεωθερμία, μονάδες υδροηλεκτρικών αλλά και αιολικά πάρκα με στόχο την εκμετάλλευση των εγχώριων ΑΠΕ. Παράλληλα προχωρά η λεπτομερής σχεδίαση και κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού των δύο μεγάλων πυρηνικών συγκροτημάτων σε Ακούγιου και Σαμψούντα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 9.0 GW με στόχο έναρξης το σημαδιακό έτος 2023. Αλλά και στο φυσικό αέριο ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το να έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 50%, η κατασκευή του τεράστιου αγωγού TANAP, πάνω από 1.841 χλμ., που διασχίζει εγκαρσίως τη χώρα προκειμένου να μεταφέρει αέριο από την Κασπία προς την Τουρκία, και εν συνεχεία στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TAP.

Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ του energia. gr λίγο πριν τα Χριστούγεννα παραδόθηκε σε λειτουργία, σε ειδική τελετή που παρευρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, και ο υπουργός ενέργειας, κ. Berit Albayrak, ο πρώτος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG της Τουρκίας που ευρίσκεται στο Τσακμακλί, πλησίον της Σμύρνης. Η μονάδα FSRU αναπτύχθηκε από την εταιρεία ETKI, θυγατρική της τουρκικής Kolin Holding, και τη γαλλική Engie. Η μονάδα διαθέτει τάνκερ LNG με δυνατότητα εκφόρτωσης 6.000 κυβ. μέτρων την ώρα και μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης τα 5.0 Bcm ετησίως ή 13,74 εκατ. κυβ. μέτρα την ημέρα. Να σημειωθεί ότι το πλοίο LNG με την ονομασία Neptune (Ποσειδώνας) χωρητικότητας 145,000 κυβικών μέτρων, που αποτελεί κατ’ ουσίαν την πλωτή μονάδα, έφθασε στο αγκυροβόλιο του πλήρως φορτωμένο με υγροποιημένο αέριο το οποίο μέσω της υποδομής που έχει αναπτυχθεί γύρω από το αγκυροβόλιο διοχετεύεται στο σύστημα αγωγών της κρατικής εταιρείας BOTAS για λογαριασμό της οποίας και μετέφερε το πρώτο φορτίο.

Υπεύθυνη για την εμπορική λειτουργία της μονάδας FSRU στο Τσακμακλί είναι η Γαλλική εταιρεία ENGIE (πρώην GDF Suez) η οποία διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο μεταφοράς και αποθήκευσης LNG ενώ έχει 40χρονη παρουσία στην Τουρκία όπου και λειτουργεί μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού εγκατεστημένης ισχύος 1,250 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν μόλις 6.5 μήνες από την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης ( FID) μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, που έρχεται να προστεθεί στα ήδη δύο χερσαία τέρμιναλ LNG που λειτουργούν στη Τουρκία, στο Αλιάγκα, πλησίον της Σμύρνης, χωρητικότητας 9.1 BCM κατ’ έτος, και στο Μαρμαρί Ερεκλίπ, χωρητικότητας 6.5 BCM κατ’ έτος.

Με την προσθήκη της νέας μονάδας FSRU στη Σμύρνη και ακόμα μίας που πρόκειται να λειτουργήσει αργότερα εντός του 2018 στον κόλπο του Σάρου στην χερσόνησο της Καλλίπολης, χωρητικότητας 9.0 BCM κατ’ έτος, η Τουρκία ενισχύει υπέρμετρα την δυναμικότητα του συστήματος της αποκτώντας τέσσερις μονάδες παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG που έρχονται να προστεθούν στις τέσσερις χερσαίες πύλες εισόδου που διαθέτει μέσω των διασυνδετήριων αγωγών με Γεωργία- Αζερμπαϊτζάν ( South Caucasus Pipeline) με το Ιράν μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Tabriz- Enzerum, με Ρωσία μέσω του Blue Stream (μέσω Μαύρης Θάλασσας) και με τον South Balkan Pipeline που μεταφέρει Ρωσικό αέριο μέσω των Βουλγαρο-Τουρκικών συνόρων. Επιπλέον, σύντομα θα υπάρξει ο Turkish Stream για την μεταφορά Ρωσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Τουρκία, που όμως θα αντικαταστήσει πλήρως τον South Balkan μέχρι το 2019.

Ενισχύοντας το δίκτυο τέρμιναλ LNG το στρατηγικό σχέδιο της Άγκυρας αποβλέπει στην αποτελεσματική προστασία του συστήματος σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού- όπως έχει ήδη συμβεί αρκετές φορές μέχρι τώρα, στους διασυνδετήριους αγωγούς (λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω δολιοφθορών). Με μία συνολική ετήσια κατανάλωση που πλησιάζει τα 45 BCM κατ’ έτος και το φυσικό αέριο να καλύπτει ήδη το 30% των συνολικών αναγκών της χώρας, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να θέλει να θωρακίσει περεταίρω το σύστημα της με πολλαπλά σημεία ανεφοδιασμού για λόγους ασφαλείας. Σήμερα οι τρομοκράτες κτυπούν τα λεγόμενα soft targets σκοτώνοντας αθώους πολίτες όμως αύριο η δράση τους μπορεί να επεκταθεί στην υπονόμευση ενεργειακών υποδομών, όπως έχει ήδη συμβεί σε περιορισμένη κλίμακα από Κούρδους αντάρτες. Η πολλαπλότητα των σημείων ανεφοδιασμού με αέριο προσδίδει στο σύστημα της Τουρκίας ένα μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και αυτό είναι ζητούμενο καθώς η χώρα ευρίσκεται αντιμέτωπη με απρόβλεπτες και μάλλον δυσμενείς εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμα