Gazprom: Πιθανή Μία Διακοπή της Ροής Αερίου προς την Ευρώπη Αν η Ουκρανία Υποκλέψει Ποσότητες

Gazprom: Πιθανή Μία Διακοπή της Ροής Αερίου προς την Ευρώπη Αν η Ουκρανία Υποκλέψει Ποσότητες
energia.gr
Δευ, 19 Δεκεμβρίου 2016 - 18:20
Κινδύνους για τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαβλέπει η Gazprom και σε περίπτωση που η Ουκρανία υποκλέψει ποσότητες χωρίς την έγκρισή της, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή προμηθειών προς την ΕΕ. Αυτό δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Alexei Miller

Κινδύνους για τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαβλέπει η Gazprom και σε περίπτωση που η Ουκρανία υποκλέψει ποσότητες χωρίς την έγκρισή της, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή προμηθειών προς την ΕΕ. Αυτό δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Alexei Miller.

«Πράγματι, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για τη διέλευση αερίου [ενν. μέσω Ουκρανίας]. Στο συμβόλαιο που υπεγράφη το 2009, ξεκάθαρα καθορίσαμε κάθε περίπτωση ανωτέρας βίας. Αν η Ουκρανία αρχίσει να υποκλέπτει ποσότητες αερίου, τότε μπορούμε είτε να μειώσουμε την παροχή κατά τον όγκο του παρανόμως καταναλισκόμενου αερίου ή μπορούμε να προβούμε σε δυσανάλογη μείωση. Αλλά πρέπει να σταματήσουμε συνολικά τις παραδόσεις ακόμη και μετά από ένα και μόνο κρούσμα μη εγκεκριμένης υποκλοπής αερίου», τόνισε ο Miller.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Gazprom τη Δευτέρα, μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ο ρωσικός κολοσσός αερίου αναμένει να ισχυροποιήσει τη θέση του στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας – Ειρηνικού.

Επίσης, η Gazprom συνεχίζει τη συστηματική της δουλειά για διαφοροποίηση των προμηθευτώ αερίου και ενίσχυση του μεριδίου της εταιρείας σε βασικές αγορές της Ευρώπης και της Ασίας – Ειρηνικού. Η υλοποίηση του πρότζεκτ του αγωγού Nord Stream-2, η κατασκευή του κύριου αγωγού του πρότζεκτ « Power of Siberia» (που αποτελεί την ανατολική διαδρομή για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Κίνα) καθώς και η μονάδα επεξεργασίας αερίου στο Amursky, τηρούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματά τους, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η μακροπρόθεσμη θέση της Gazprom παραμένει σταθερή παρά τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Αυτό οφείλεται, ειδικότερα, στα μεγάλα αποθέματα ερίου, στην ανεπτυγμένες υποδομές παραγωγή και μεταφορών, στα μακροχρόνια συμβόλαια, καθώς και στη διαφοροποίηση των εξαγωγικών οδών.

Τέλος, ο Miller επισήμανε ότι συνολικά για το 2016 ο όγκος των ποσοτήτων που θα εξαχθούν στις χώρες εκτός ΚΑΕ πιθανόν να αγγίξει τα επίπεδα-ρεκόρ των 180 bcm αερίου, ενώ τόνισε ότι ειδικά στις 29 Νοεμβρίου οι ημερήσιες εξαγωγές έφτασαν στο μέγιστο σημείο τους, ήτοι στα 614,5 εκατ. κυβ. μ.