Μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, οι υπουργοί της ΕΕ τελικά συμφώνησαν στην ενίσχυση των εμπορικών αμυντικών εργαλείων της ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη ενώ το Πεκίνο προετοιμάζεται να προσφύγει στον ΠΟΕ για τους δασμούς της ΕΕ

Μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, οι υπουργοί της ΕΕ τελικά συμφώνησαν στην ενίσχυση των εμπορικών αμυντικών εργαλείων της ΕΕ. Η απόφαση ελήφθη ενώ το Πεκίνο προετοιμάζεται να προσφύγει στον ΠΟΕ για τους δασμούς της ΕΕ. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της EurActiv Γαλλίας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν για την ενίσχυση της εργαλειοθήκης μέτρων εμπορικής άμυνας της ΕΕ μπορούν επιτέλους να πάρουν το δρόμο τους. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά», είπε ο Peter Žiga, υπουργός εμπορίου της Σλοβακίας, ο οποίος προέδρευσε της συνάντησης της COREPER χτες (13 Δεκεμβρίου). Μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων, η ΕΕ θα μπορεί τώρα να αναθεωρήσει τα μέτρα της για την αντιμετώπιση του κινεζικού ντάμπινγκ. Το Πεκίνο επιδοτεί τη βιομηχανία χάλυβα να κάνει πωλήσεις με ζημιά, ενώ οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα, τα οποία συνδέονται με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του συγκεκριμένου τομέα.

«Τα εμπορικά αμυντικά μας εργαλεία έχουν παραμένει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια για πάνω από 15 χρόνια αλλά η κατάσταση στις διεθνείς αγορές έχει αλλάξει δραματικά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αφελής και πρέπει να υποστηρίξει τα συμφέροντά της, ειδικότερα στην περίπτωση του ντάμπινγκ. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα σε μια λύση που θα βοηθούσε τους παράγωγους της ΕΕ να αντέξουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και πρακτικές», είπε ο Žiga.

Αυτή η συμφωνία συμπεριλαμβάνει ένα σχέδιο για περισσότερη διαφάνεια και προβλεψιμότητα των μέτρων, ενώ επίσης και θα επιτρέψει στην Κομισιόν να επιβάλλει δασμούς με δική της πρωτοβουλία, δύο ζητήματα τα οποία είχαν αποτελέσει αντικείμενο αναζήτησης συναίνεσης για πολλούς μήνες. Αλλά η συμφωνία επίσης προβλέπει πολλές περισσότερες κυρώσεις για αγαθά τα οποία θεωρούνται αποτέλεσμα αθέμιτου ανταγωνισμού, το οποίο παραμένει αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των κρατών.

Κανόνας λιγότερης δασμολόγησης

Χάρις στην συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί πλέον να επιβάλλει πιο αποδοτικούς δασμούς για το ντάμπινγκ σύμφωνα με τον «κανόνα λιγότερων δασμών». Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, η αντί-ντάμπινγκ δασμοί της ΕΕ υπολογίζονται επί της βάσης της πιθανής ζημίας που θα μπορούσε να προκληθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ως αποτέλεσμα, οι οποιαδήποτε δασμοί που θα επιβληθούν είναι σχεδιασμένοι να καλύψουν τις στρεβλώσεις της αγοράς και δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

Πολλά από τα μέλη του ΠΟΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, εφαρμόζουν ήδη πολύ πιο αποτρεπτικούς αντί-ντάμπινγκ δασμούς. «Ο συμβιβασμός που κάναμε στο Συμβούλιο την Τρίτη ήταν το πρώτο βήμα σε μια Ευρώπη πιο συνειδητοποιημένη για τη θέση της ως εμπορικής δύναμης και για τη ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου στη βάση της αμοιβαιότητας», είπε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών για το εξωτερικό εμπόριο Ματίας Φέκλ, μια από τις ηγετικές φωνές στο κάλεσμα για πιο αποτελεσματικά εμπορικά αμυντικά μέτρα.

Εκτός από τη Γερμανία, η Γαλλία ζήτησε το Μάϊο «έναν ισορροπημένο εκσυγχρονισμό του κανόνα λιγότερης δασμολόγησης». Αλλά αυτό το κάλεσμα παρέμεινε νεκρό γράμμα, μετά την παρέμβαση ενός αριθμού φιλελευθέρων κρατών μελών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, τα οποία αρνήθηκαν να αμφισβητήσουν τον κανόνα. Η απόφαση του Συμβουλίου πρέπει τώρα συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο πριν από την τελική υιοθέτηση της.

Η αντίδραση της Κίνας

Η συμφωνία της ΕΕ να μεταρρυθμίσει τα εμπορικά αμυντικά της εργαλεία έρχεται να προστεθεί στις τεταμένες σχέσεις με την Κίνα, η οποία προσέφυγε στον ΠΟΕ εναντίον των μέτρων αντί-ντάμπινγκ τα οποία επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Από όταν μπήκε στον ΠΟΕ πριν από 15 χρόνια, η Κίνα απολάμβανε ένα διαφορετικό καθεστώς από αυτές τις δυο Δυτικές οικονομίες, εξαιτίας των δικών της διαφορετικών εμπορικών πρακτικών και αυτών της οικονομίας της αγοράς. Αλλά μετά την εκχώρηση του καθεστώτος της οικονομίας της αγοράς την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, οι δασμοί που εισάγουν διακρίσεις στις κινεζικές εξαγωγές θα πρέπει τώρα να αποσυρθούν. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αγνοήσουν την ημερομηνία και να διατηρήσουν τους εμπορικούς φραγμούς εναντίον των κινεζικών αγαθών.