Η πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ δήλωσε στην συνεργαζόμενη με την EurActiv εφημερίδα El País ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών είναι το ίδιο σημαντικές με την πολιτική δέσμευση για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της Agenda 2030

Η πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ δήλωσε στην συνεργαζόμενη με την EurActiv εφημερίδα El País ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών είναι το ίδιο σημαντικές με την πολιτική δέσμευση για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και της Agenda 2030.

Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ θεωρείται ότι είναι η «μητέρα της βιώσιμης ανάπτυξης», μετά την εισαγωγή της έννοιας στην παγκόσμια ατζέντα. Υποστηρίζει ότι η οικονομική μεγέθυνση είναι αδύνατη χωρίς το περιβάλλον να αποτελεί προτεραιότητα.

Η Μπρούντλαντ ήταν απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα μεταξύ των ετών 2007 και 2010, όπως επίσης η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Νορβηγίας και η νεότερη σε ηλικία που κατέλαβε το θώκο. Της απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνος το 1994 για τις προσπάθειες της να εντάξει τη χώρα της στην ΕΕ.

Η Συμφωνία του Παρισιού τέθηκε και επίσημα σε ισχύ αλλά ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Τώρα οι χώρες χρειάζεται να αναπτύξουν τα σχέδιά τους, να είναι φιλόδοξες και να δουλέψουν πάνω σε πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσουν και να ενημερώνουν για την πρόοδο τους. Η χρηστή διακυβέρνηση είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά, μερικές λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα χρειαστούν βοήθεια για προχωρήσουν.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά μέρη στην Αφρική όπου οι γυναίκες γεννάνε στο σκοτάδι. Εγώ η ίδια έχω εργαστεί για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κέντρα υγείας στην Τανζανία. Μερικές φορές, η μόνη πηγή φωτός διαθέσιμη στις μαίες είναι η λάμψη από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η ηλεκτροδότηση μέσω ηλιακών πάνελ και άλλων ανανεώσιμων πηγών είναι απαραίτητη για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, όπως επίσης για το δικαίωμα στην υγεία και την ανάπτυξη.

Είναι διατεθειμένες οι πιο ανεπτυγμένες χώρες να απορροφήσουν το κόστος της προσαρμογής της Αφρικής στην κλιματική αλλαγή;

Οι δεσμεύσεις μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετές. Μερικές φορές, δεν γίνονται καν σεβαστές. Οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να παράσχουν περισσότερη οικονομική βοήθεια από ότι έχουν δεσμευτεί έως τώρα. Είναι μια τεράστια πρόκληση, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από μεγαλύτερη διαφάνεια, διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με στόχο την καλύτερη επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην COP22, με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, από την στιγμή που κατανόησαν καλύτερα το πρόβλημα και έχουν πλέον μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη.

Μπορεί η πρόσφατη εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο να αποτελέσει απειλή για την Συμφωνία του Παρισιού;

Δεν είναι καλό που ένας εκλεγμένος πρόεδρος είπε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια κατασκευασμένη ιστορία από τους Κινέζους για να ανταγωνιστούν καλυτέρα τις ΗΠΑ. Ήταν πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή δεν συνδέεται με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και απείλησε για ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία.

Πιστεύω ότι κάτι αλλάζει, κρίνοντας από τις τελευταίες δηλώσεις του. Πρέπει να ελπίζουμε ότι όσο περνάει ο χρόνος και υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο δραματικες΄όσο φοβόμασταν. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να μείνει στάσιμος επειδή οι ΗΠΑ αλλάζουν κατεύθυνση και διαθέτει αρκετή λογική για να το συνειδητοποιήσει αυτό.

Η έκθεση Μπρούντλαντ, η οποία κατατέθηκε πριν από 30 χρόνια, εισήγαγε την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης στη διεθνή ατζέντα. Πως άλλαξαν τα πράγματα έκτοτε;

Πολλά πράγματα έχουν συμβεί από τότε: διαπραγματεύσεις για το κλίμα, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο και η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει επίσης να εμπλακούν στην επίλυση του προβλήματος. Η έγκριση των SDGs το 2015 και η Συμφωνία του Παρισιού δείχνουν ότι υπάρχει δέσμευση τώρα για την αποδοχή του προβλήματος και την επίλυση του.

Ποιες είναι οι σκέψεις για την εφαρμογή της Agenda 2030 μέχρι στιγμής;

Είναι ακόμη νωρίς και βρισκόμαστε μακριά από την επίτευξη των 17 SDGs. Οι πολιτικές δεσμεύσεις για την τήρηση των στόχων είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι εξίσου σημαντική.

Πρέπει να βρείτε μια νέα αφήγηση έτσι ώστε η κοινωνία των πολιτών να κατανοήσει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αποκλειστικότητα των κυβερνήσεων και των υπουργών;

Είναι ευρύτερο το ζήτημα από αυτό και έχει εφαρμογή και σε άλλα πεδία. Η ευαισθητοποίηση και η δέσμευση είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα. Αν οι δημοκρατίες δεν συναινέσουν σε κρίσιμα ζητήματα τότε έχουμε πρόβλημα. Ακόμη και αν η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε περισσότερες από 2 εκατομμύρια ψήφους από τον αντίπαλό της στις εκλογές, περίπου το μισό εκλογικό σώμα υποστήριξε τον Τραμπ παρά το γεγονός ότι αρνείται την κλιματική αλλαγή.

Είναι θεμιτό να αναρωτηθούμε αν οι ψηφοφόροι που τον άκουσαν να το δηλώνει θεωρούν ότι πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα. Τι πραγματικά συνέβη; Ανησυχούσαν για τις δουλειές τους και δεν έλαβαν υπόψη καθόλου το κλίμα; Μέχρι πρόσφατα, ένα μεγάλο ποσοστών των Αμερικάνων αρνιόταν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και τα μέσα επικοινωνίας παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την συζήτηση.

Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την μετανάστευση;

Είναι ένας άλλος παράγοντας, μαζί με τη φτώχεια, το έλλειμμα ασφάλειας και τις συρράξεις, ο οποίος αναγκάζει τος ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η κλιματική μετανάστευση είναι ένα εντεινόμενο πρόβλημα αλλά δεν υπάρχουν ακόμη μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Η λύση έγκειται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το πρόβλημα είναι ήδη τεράστιο και για να το περιορίσουμε, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη στα σοβαρά.