Η ΕΕ Αποφασίζει Ενάντια στην Αποδυνάμωση των Οδηγιών για την Προστασία του Περιβάλλοντος

Η ΕΕ Αποφασίζει Ενάντια στην Αποδυνάμωση των Οδηγιών για την Προστασία του Περιβάλλοντος
energia.gr
Παρ, 9 Δεκεμβρίου 2016 - 10:15
Μετά τη διεξαγωγή ενός ελέγχου καταλληλότητας, ο οποίος συγκέντρωσε πολλά πυρά, οι κύριες οδηγίες της ΕΕ για τη φύση βρέθηκαν επαρκείς για τους στόχους τους και δεν θα αλλάξουν ή αποδυναμωθούν, κάτι το οποίο θεωρείται ότι είναι μεγάλη νίκη για τους περιβαλλοντιστές

Μετά τη διεξαγωγή ενός ελέγχου καταλληλότητας, ο οποίος συγκέντρωσε πολλά πυρά, οι κύριες οδηγίες της ΕΕ για τη φύση βρέθηκαν επαρκείς για τους στόχους τους και δεν θα αλλάξουν ή αποδυναμωθούν, κάτι το οποίο θεωρείται ότι είναι μεγάλη νίκη για τους περιβαλλοντιστές.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η EurActiv, η Κομισιόν επιβεβαίωσε την Τετάρτη αυτό που πολλές ΜΚΟ και περιβαλλοντικές οργανώσεις ήλπιζαν ότι θα συνέβαινε: οι Οδηγίες για τα Πτηνά και τα Ενδιαιτήματα δεν θα ανοιχτούν εκ νέου. Αντιθέτως, η Κομισιόν θα επικεντρωθεί στο να βελτιώσει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Ως μέρος της διαδικασίας «Καλύτερη Νομοθεσία» της Επιτροπής, αποφασίστηκε το 2014 ότι οι δύο οδηγίες θα επανεξεταζόντουσαν από το Regulatory Fitness and Performance Programme (REFIT). Ο Γιούνκερ είχε προτείνει ότι οι δύο νόμοι θα μπορούσαν να συγχωνευτούν σε μια «πιο σύγχρονη νομοθεσία».

Αυτή η απόφαση προκάλεσε μια χωρίς προηγούμενο δημόσια κατακραυγή: περισσότερο από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι (αριθμός ρεκόρ) συμμετείχαν στη διαβούλευση της Κομισιόν, κάνοντας εμφανές το ποσό σημαντικά είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα για τους πολίτες της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλλα, ο οποίος μαζί με τον Αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς τους ανατέθηκε η επίβλεψη της διαδικασίας, σήμερα δήλωσε ότι οι οδηγίες «παραμένουν σχετικές και κατάλληλες για τον σκοπό τους». Ο Μαλτέζος Επίτροπος προσέθεσε ότι δεν θα «ανοιχτούν» και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να «εξασφαλίσουμε ότι θα εφαρμόζονται κατά τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο».

Ενώ αποφασίστηκε ότι αυτές οι οδηγίες δεν θα ανοιχτούν ξανά, η Κομισιόν διέγνωσε μια σειρά από πεδία στα οποίες θα μπορούσαν να γίνουν βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένων της ανεπαρκούς διαχείρισης και χρηματοδοτήσεων του δικτύου των περιοχών Natura 2000.

Η Επιτροπή επίσης επέμεινε ότι οι οδηγίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν καλύτερες συνέργειες με άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, η γεωργία και η αλιεία. Ως εκ τούτου, ένα σχέδιο δράσης θα εκπονηθεί, το οποίο θα προτείνει τη διοργάνωση συχνών συναντήσεων με τοπικούς εταίρους, έτσι ώστε να διαγνωσθούν καλύτερα οι προκλήσεις που υπάρχουν ως προς την εφαρμογή των οδηγιών σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ. Η Επιτροπή των Περιφερειών θα εμπλακεί και αυτή στενά στην όλη διαδικασία.

Από την σκοπιά των περιβαλλοντιστών, η στάση που κράτησε συνοψίζεται στο «αν δεν χάλασε μην το φτιάξεις» και παρέμεινε η ίδια από την αρχή της διαδικασίας εδώ και δυο χρόνια. Ο Ρόμπιν Μπρέικ από το Friends of the Earth Europe είπε ότι η διατήρηση των νόμων ως έχουν ήταν κάτι το οποίο ήταν άνευ σκέψης και προσέθεσε ότι οι οδηγίες «δεν θα έπρεπε ποτέ να αμφισβητηθούν», για χάρη της μείωσης της γραφειοκρατίας.

Ο Αντρέας Μπομούλλερ, επικεφαλής του τομέα φυσικών πόρων της WWF Europe, καλωσόρισε την απόφαση της Επιτροπής να επικεντρωθεί στην καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας επιμένοντας ότι «ακόμη και ο καλύτερος νομός δεν αξίζει ούτε το χαρτί που έχει γραφτεί αν δεν εφαρμόζεται σωστά!».

Ο Πιέτερ Πους από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος άδραξε την ευκαιρία να θέσει υπό αμφισβήτηση την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την οποία κατηγόρησε ότι «ανταμείβει τα μεγαλύτερα αγροκτήματα τα οποία μολύνουν το περισσότερο».

Η Κομισιόν κατέστησε την «Καλύτερη Νομοθεσία» ως ακρογωνιαίο λίθο της εντολής της από την αρχή, ως απάντηση στις κατηγορίες ότι οι Βρυξέλλες είναι «πνιγμένες» από τη γραφειοκρατία. Αλλά το πρόγραμμα REFIT έχει δεχτεί κριτική για το γεγονός ότι αμφισβητεί μεγάλα μέρη της νομοθεσίας αντί να εξετάζει ενδελεχώς συγκεκριμένα σημεία της νομοθεσίας της ΕΕ.