Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» Είναι η Πλέον Ανταγωνιστική Μονάδα της Ευρώπης Ξεπερνώντας Τρεις Μεγάλες Κρίσεις σε Μία Δεκαετία

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» Είναι η Πλέον Ανταγωνιστική Μονάδα της Ευρώπης Ξεπερνώντας Τρεις Μεγάλες Κρίσεις σε Μία Δεκαετία
energia.gr
Τρι, 29 Νοεμβρίου 2016 - 17:05
Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι σήμερα η πλέον ανταγωνιστική μονάδα της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στις τρεις καλύτερες διεθνώς, κατορθώνοντας, μάλιστα, να ξεπεράσει με επιτυχία τρεις μεγάλες κρίσεις από τότε που περιήλθε στον έλεγχο του Ομίλου Μυτιληναίος. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης στις 24 Νοεμβρίου στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, για τα 50 χρόνια λειτουργίας της και την πρώτη δεκαετία από τότε που εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μυτιληναίου

Η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι σήμερα η πλέον ανταγωνιστική μονάδα της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στις τρεις καλύτερες διεθνώς, κατορθώνοντας, μάλιστα, να ξεπεράσει με επιτυχία τρεις μεγάλες κρίσεις από τότε που περιήλθε στον έλεγχο του Ομίλου Μυτιληναίος. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης στις 24 Νοεμβρίου στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, για τα 50 χρόνια λειτουργίας της και την πρώτη δεκαετία από τότε που εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μυτιληναίου.

Ειδικότερα, κάνοντας ένα σύντομο ιστορικό της επένδυσης τόνισε ότι ο Όμιλος απέκτησε τον έλεγχο του εργοστασίου την εποχή που την εγκατέλειψαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες και σήμερα αποτελεί το παγκοσμίως γνωστό μεταλλουργικό και ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι τρεις φορές στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» κινδύνευσε σοβαρά: όταν αποχώρησαν οι Γάλλοι και Καναδοί που είχαν εξαγοράσει την Πεσινέ, το 2008 - 2009 λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και το 2011 όταν υποχώρησε η διεθνής ζήτηση εμπορευμάτων λόγω επιβράδυνσης της Κίνας.

«Ο όμιλος σε εποχή πρωτοφανούς κρίσης διεθνώς και στην Ελλάδα, με πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα και πολύ χαμηλή αξία του ευρώ, πραγματοποίησε επενδύσεις πάνω από 600 εκατ. Ευρώ για να γίνει το Αλουμίνιο η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία με όρους ελληνικής προστιθέμενης αξίας. Καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής κατά 50%. Η εκδήλωση σφραγίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του εργοστασίου για πενήντα χρόνια και την ολοκλήρωση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου του ομίλου», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι σήμερα η μονάδα είναι η πλέον ανταγωνιστική της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στις τρεις καλύτερες διεθνώς , αφού προηγουμένως διέψευσε τους φόβους και την αγωνία να καταρρεύσει, συμπαρασύροντας ολόκληρο τον όμιλο, καθώς την ίδια περίοδο έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια του κλάδου στην Ευρώπη. Έτσι, η παραγωγή του εργοστασίου φθάνει σήμερα στους 820.000 τόνων Αλουμίνας και 120.000 τον. αλουμινίου το χρόνο, ενώ απασχολεί 1.500 εργαζόμενους, κυρίως από την τοπική κοινωνία. Άλλοι 250 εργάζονται στην θυγατρική Δελφοί Δίστομο που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ελλάδα.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. Όμιλος Επιχειρήσεων, ενός από τους κορυφαίους Βιομηχανικούς Ομίλους στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά από το London School of Economics.

Το 1978 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία με έτος ίδρυσης το 1908 εκπροσωπούσε κατασκευαστές προϊόντων μετάλλου και χάλυβα.

Το 1990 ίδρυσε τον Όμιλο Μυτιληναίος ο οποίος σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό Όμιλο στον τομέα της Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, της Μεταλλουργίας και των Μεταλλείων, αλλά και των Έργων EPC, με κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 2.700 εργαζόμενους.

Το 1998 ο Όμιλος Μυτιληναίος απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ Α.Ε. και την μετέτρεψε σε έναν διεθνώς καταξιωμένο ανάδοχο έργων EPC και σε έναν όμιλο βιομηχανικής παραγωγής, με ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο έργων EPC σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
Έξι χρόνια αργότερα, το 2005, ο Όμιλος απέκτησε την Αλουμίνιον της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Όμιλος Μυτιληναίος εισήλθε στον τομέα της Ενέργειας και, σε λιγότερο από μια δεκαετία, έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με ναυαρχίδα την Protergia, η οποία, από το 2014, δραστηριοποιείται δυναμικά και στην λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το 2010, ο Όμιλος ένωσε τις δυνάμεις του με τη MOTOR OIL, μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες διύλισης πετρελαίου. Από κοινού ίδρυσαν την M&M Gas Α.Ε., εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και έθεσε τις βάσεις για την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων για τη σημαντική επιχειρηματική του δραστηριότητα, ως Businessman της Χρονιάς από το έγκριτο επιχειρηματικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ (1998) και έχει λάβει το βραβείο ΚΟΥΡΟΣ της Λέσχης Επιχειρηματικότητας στην κατηγορία Καινοτομία και Ανάπτυξη (1998).