Η ΔΕΗ με το ισχυρό brand name που διαθέτει μπορεί να γίνει ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2016» του ΙΕΝΕ. Τι είπε για τα ΝΟΜΕ, το 17% της Επιχείρησης που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ και τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης
Η ΔΕΗ με το ισχυρό brand name που διαθέτει μπορεί να γίνει ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2016» του ΙΕΝΕ. Τι είπε για τα ΝΟΜΕ, το 17% της Επιχείρησης που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ και τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης.

Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε κατά την ομιλία του ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, ενώ αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να πλέον να στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή και να της καταλογίζεται το βάρος από τον υπολογισμού του μεριδίου της Επιχείρησης στη λιανική αγορά. 

Επίσης, αναφέρθηκε και στην επιβάρυνση της ΔΕΗ από τα κατ' ευφημισμόν ΝΟΜΕ, όπως τα αποκάλεσε, λέγοντας ότι οι φόβοι που υπήρχαν επαληθεύτηκαν από τη σημερινή δημοπρασία.

Για το target model είπε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί κυρίως στα διμερή συμβόλαια, ενώ σχετικά με τη στήριξη των ΑΠΕ σημείωσε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο οι καταναλωτές και η ίδια η ΔΕΗ. 

Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε και για την ανάγκη του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να βαδίζει χωρίς πυξίδα.

Σε ότι αφορά τον λιγνίτη, ανέφερε ότι ένα ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι απολύτως αναγκαίο τις επόμενες 2-3 δεκαετίες, ενώ εκτίμησε ότι με τις επενδύσεις στην Πτολεμαΐδα 5 και τη Μελίτη 2, σε συνδυασμό με την απόσυρση παλαιών ρυπογόνων μονάδων, η χώρα μας θα πρωτοπορεί σε λίγα χρόνια στην εφαρμογή της σύγχρονης κλιματικής πολιτικής.

Ειδικότερα για την Πτολεμαΐδα 5, σημείωσε ότι χρειάζονται επενδύσεις πλέον του 1 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί.

Προτεραιότητες της ΔΕΗ, είπε ο κ. Παναγιωτάκης, είναι στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, ενώ στα δίκτυα διανομής αναφέρθηκε στην ίδρυση κοινής εταιρείας με την κινεζική CMEC για τους «έξυπνους» μετρητές.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, σημείωσε ότι εξαρτάται από την κυβέρνηση αν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό και τόνισε ότι χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις από το το κράτος, καθώς τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί με το 34% ή με το 51%.