Περί τα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για νέα φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος τουλάχιστον 40 MW. Οι ενδείξεις που υπάρχουν, πάντως, μέχρι σήμερα, δεν δείχνουν τόσο ισχυρό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών. Εν όψει του διαγωνισμού, η ΡΑΕ αναμένεται να διοργανώσει ειδική ημερίδα μέσα στις επόμενες ημέρες
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η προετοιμασία του πρώτου, πιλοτικού, διαγωνισμού για νέα φωτοβολταϊκά έργα, εντός διαγωνισμού την έκβαση του οποίου αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σύνολο των επενδυτών ΑΠΕ, εν όψει της μετάβασης στο καθεστώς των ανταγωνιστικών διαδικασιών το 2017.

Εν όψει του διαγωνισμού, η ΡΑΕ αναμένεται να διοργανώσει ειδική ημερίδα μέσα στις επόμενες ημέρες (ως τις 21 Οκτωβρίου), προκειμένου να γίνει συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους για την καλύτερη προετοιμασία του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα γίνει ως τα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ισχύς που θα δημοπρατηθεί θα είναι «τουλάχιστον» 40 MW, καθώς ακόμα δεν έχει ορισθεί το ακριβές μέγεθος. Αυτό θα αποφασισθεί ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί από τους επενδυτές, τόσο για νέα έργα χωρίς άδεια παραγωγής (άνω του 1 MW) όσο και για μικρότερα έργα στα οποία δεν απαιτείται άδεια (κάτω από 1 MW).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα φανεί από τις εγγυητικές επιστολές που κατατέθηκαν σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ως τις 9 Οκτωβρίου, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία. Σημειώνεται ότι το ποσό της εγγυητικής επιστολής είναι 42.000 ευρώ για το πρώτο MW και 21.000 για κάθε ένα από τα υπόλοιπα.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν, πάντως, μέχρι σήμερα, δεν δείχνουν τόσο ισχυρό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών. Αν και στην κατηγορία των έργων με άδεια αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι σχεδόν οι μεγάλοι «παίκτες« της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ, ωστόσο φαίνεται ότι η τελική δημοπρατηθείσα ποσότητα μάλλον δεν θα ξεπεράσει τα 40 MW.

Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή υποβολής προσφοράς είναι 94 €/MWh για τα έργα άνω του 1 MW και 104 €/MWh για τα μικρότερα. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς ανά υποβαλλόμενη προσφορά έχει ορισθεί στα 10 MW.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, όπως αποφάσισε η ΡΑΕ, το έργο «Παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τη διενέργεια της πιλοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις» ανέλαβε η εταιρεία cosmoONE του ομίλου ΟΤΕ.