Κάθε Άλλο Παρά Σίγουρη η Προβλεπόμενη Από τους Παραγωγούς Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού

Κάθε Άλλο Παρά Σίγουρη η Προβλεπόμενη Από τους Παραγωγούς Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού
του Κ.Ν.Σταμπολή
Τρι, 4 Οκτωβρίου 2016 - 14:34
Η άτυπη σύνοδος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (OPEC) την περασμένη Τετάρτη (28/9) στο Αλγέρι και η προκαταρκτική απόφαση τους για συγκράτηση ή ακόμα και μείωση της παραγωγής των χωρών μελών του, παρά την αποφυγή ουσιαστικής δέσμευσης για συγκεκριμένες ποσότητες, προσέφερε μία νότα αισιοδοξίας στις αγορές και ώθησε τις τιμές του αργού πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των $50 το βαρέλι
Η άτυπη σύνοδος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (OPEC) την περασμένη Τετάρτη (28/9) στο Αλγέρι και η προκαταρκτική απόφαση τους για συγκράτηση ή ακόμα και μείωση της παραγωγής των χωρών μελών του, παρά την αποφυγή ουσιαστικής δέσμευσης για συγκεκριμένες ποσότητες, προσέφερε μία νότα αισιοδοξίας στις αγορές και ώθησε τις τιμές του αργού πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των $50 το βαρέλι. Πιο συγκεκριμένα εχθές στο ICE του Λονδίνου το μηνιαίο συμβόλαιο για την ποικιλία Brent, το διεθνές benchmark, έφθασε σχεδόν τα $51 το βαρέλι ($50.90), για παραδόσεις Νοεμβρίου ενώ στο NYMEX της Νέας Υόρκης, η Αμερικανική ποικιλία WTI διαπραγματεύετο στα $48.54 το βαρέλι. Από κάθε άποψη μία σημαντική άνοδος των τιμών κατά 7% σε σύγκριση με τις τιμές στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Εάν κρίνουμε δε από τις κινήσεις των διάφορων hedge funds που επενδύουν σε παράγωγα πετρελαίου αυτά έχουν διευρύνει την έκθεση τους στην αγορά με καθαρά long positions, που σύμφωνα με τους FT αυξήθηκαν κατά 21 εκατομμύρια συμβόλαια, μέσα σε λίγες ημέρες, φθάνοντας τα 471 εκατομμύρια για συμβόλαια Brent και WTI μαζί. Όπερ και σημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν μία άνοδο των τιμών του αργού για τους επόμενους μήνες ενισχύοντας έτσι την κατάσταση contango στην οποία ευρίσκεται η πετρελαϊκή αγορά. Το ερώτημα βέβαια παραμένει για το πόσο δικαιολογημένη μπορεί να είναι μία τέτοια αισιοδοξία τη στιγμή που η άτυπη σύνοδος του OPEC την περασμένη εβδομάδα δεν δεσμεύτηκε στην μείωση συγκεκριμένων ποσοτήτων και άφησε το όλο θέμα να αιωρείται μέχρι την τακτική σύνοδο που είναι προγραμματισμένη, ως συνήθως, για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στα γραφεία του Οργανισμού στη Βιέννη.

Με την Σαουδική Αραβία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ, με 10.6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραγωγή, να έχει άρει τις διαφωνίες της ως προς την ανάγκη του Ιράν να συνεχίσει για ένα χρονικό διάστημα να αυξάνει την παραγωγή του, που σήμερα είναι κοντά στα 3.64 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς εξέρχεται από μία μακρά περίοδο κυρώσεων, η επίτευξη μίας καταρχάς ( in principle) συμφωνίας για μία οριακή μείωση της παραγωγής ήτο επιτεύξιμη. Όπερ και εγένετο στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές με τη Σαουδική Αραβία να έχει πλέον κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της να υπερασπισθεί την τιμή του αργού έναντι της μέχρι τώρα στάσης της για περιφρούρηση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά. «Αυτό το στοιχείο αλλαγής πλεύσης από τον μεγαλύτερο πετρελαιοεξαγωγό στον κόσμο ήτο και ο καταλύτης για την επιχειρούμενη τώρα, από τους παραγωγούς, επανάκαμψη της τιμής του αργού», μας δήλωσε ανώτερο στέλεχος Τράπεζας στο Λονδίνο που δραστηριοποιείται στην προθεσμιακή αγορά πετρελαίου. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά εντός των κόλπων του OPEC μέχρι την τακτική σύνοδο του Νοεμβρίου θα πρέπει να αναμένουμε μείωση της συνολικής παραγωγής στα επίπεδα των 32.5-33.0 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το σημερινό επίπεδο των 33.6 εκατομμυρίων βαρελιών. Δηλαδή μία οριακή μείωση σχεδόν 1.1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην καλύτερη περίπτωση. Ποσότητα όμως που είναι αρκετή για να μεταφέρει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά ότι η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα αποτελεί για μία ακόμη φορά στόχο του καρτέλ που είναι ο OPEC, ο οποίος και ευθύνεται για το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Στον αντίποδα της απόφασης του OPEC και των κινήσεων για επαναφορά των τιμών σε ένα νέο επίπεδο, άνω των $50 το βαρέλι, ευρίσκονται τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς βάσει των οποίων (α) Συνεχίζεται η δημιουργία αποθεμάτων στις πετρελαιοεισαγωγικές χώρες αλλά και από τους traders και στις δύο όχθες του Ατλαντικού αλλά και στη Μεσόγειο, όπου στις χώρες του ΟΟΣΑ μόνο αυτά κινούνται σε ιστορικά υψηλά, δηλαδή πάνω από 3,111 εκατομμύρια βαρέλια (συμπεριλαμβάνει αργό και προϊόντα). Έχει σημασία η πληροφορία ότι μόνο τον περασμένο Ιούλιο τα συνολικά αποθέματα στον ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 32.5 εκατομμύρια βαρέλια ενώ σύμφωνα με την γνωστή εταιρεία αναλύσεων- προβλέψεων JBC τον Οκτώβριο αυτά θα αυξάνονται κατά 2.0 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα (n et surplus). (β) Η δημιουργία των αποθεμάτων ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει αρχίσει να αυξάνεται η παραγωγή από χώρες εκτός OPEC, όπως από το Καζακστάν, την Ρωσία και Δυτική Αφρική που μεταξύ τους αναμένεται να συνεισφέρουν +250,000 βαρέλια/ημέρα. Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή της κατά 4.0% τους τελευταίους δύο μήνες, όπου αυτή κυμαίνεται πλέον στα 11.11 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, ένα νέο ιστορικό ρεκόρ για την μετασοβιετική περίοδο.

Όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς πετρελαίου εάν ο OPEC δεν προχωρήσει σε μία ουσιαστική μείωση της παραγωγής μέχρι τα τέλη του έτους τότε, συνέπεια και της αυξημένης παραγωγής εκτός OPEC, θα δούμε να δημιουργούνται αποθέματα 1.2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα μέσο όρο για το 4ο τρίμηνο, πράγμα που θα έχει ένα σαφώς αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές οι οποίες θα υποστούν εκ νέου σοβαρές καθοδικές πιέσεις. Μπορεί ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης στις πετρελαιαγορές να δρα σε αρκετές περιπτώσεις μεταχρονολογημένα, με πρόσκαιρα ή στιγμιαία γεγονότα να δημιουργούν πολλές φορές εντυπώσεις ικανές να παρασύρουν τις τιμές, όμως αργά ή γρήγορα, η θεμελιώδης αυτή εξίσωση είναι που διέπει την διαμόρφωση των τιμών. Ως γνωστό τα στατιστικά στοιχεία ακολουθούν τις διεργασίες των αγορών αλλά πάντοτε εκφράζουν με ακρίβεια τις εκροές των παραγωγών και τις εισροές των καταναλωτών. Για αυτό και μελετώνται με προσοχή απ’ όλους τους παίκτες της αγοράς.