Η ανεργία δεν πλήττει μόνον τους ανθρώπους, αλλά και τα... ρομπότ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομπότ, με έδρα τη Φρανκφούρτη, η αύξηση πωλήσεων σε βιομηχανικής χρήσης ρομπότ και σε ρομποτικά συστήματα ελαττώθηκε κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2014 και δεν πιθανολογείται να ανακάμψει στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας του ότι η ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά, έχει επιβραδυνθεί
Η ανεργία δεν πλήττει μόνον τους ανθρώπους, αλλά και τα... ρομπότ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομπότ, με έδρα τη Φρανκφούρτη, η αύξηση πωλήσεων σε βιομηχανικής χρήσης ρομπότ και σε ρομποτικά συστήματα ελαττώθηκε κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 2014 και δεν πιθανολογείται να ανακάμψει στο άμεσο μέλλον, εξαιτίας του ότι η ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά, έχει επιβραδυνθεί. Επιπλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες κάνουν και τις μεγαλύτερες αγορές βιομηχανικών ρομπότ, έχουν μειώσει σημαντικά τις επενδύσεις τους, με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειώνεται. Πιθανώς, όμως, να αναθερμανθεί παράλληλα με την εισαγωγή στην αγορά νέων μοντέλων και την εφαρμογή νέων τεχνικών παραγωγής. Οι παγκόσμιες εξαγωγές βιομηχανικών ρομπότ και ρομποτικών συστημάτων ενισχύθηκαν μόλις 15% το παρελθόν έτος, ενώ το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο στο 29%. Πάντως, η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομπότ προβλέπει ότι κατά τα προσεχή χρόνια οι εξαγωγές θα αυξάνονται σε ετήσια βάση 13% - 14%.

Κίνα

Ειδικότερα, οι εξαγωγές που διοχετεύονται στην Κίνα είχαν ανάσχεση στη ροή τους. Κι αυτό γιατί πέρυσι αυξήθηκαν κατά 20% μόνον, όταν το 2014 είχαν αύξηση 56%. Προφανώς, όπως σημειώνει στην αναφορά της η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομπότ, αυτό συνδέεται άμεσα με το ότι η κινεζική οικονομία, η δεύτερη ισχυρότερη στον κόσμο, διανύει περίοδο πιο αργής ανάπτυξης. Η Ομοσπονδία, πάντως, εκτιμά ότι η ζήτηση από τη χώρα αυτή θα ανακάμψει, δεδομένου ότι έχει ορίσει ως στρατηγική της προτεραιότητα τη ρομποτική στο πλαίσιο της στόχευσής της να αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία κράτη στην τεχνολογία για βιομηχανική χρήση μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. «Η Κίνα δεν θα πάψει να συνιστά τη βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης των πωλήσεων ρομπότ και, συν τω χρόνω, θα επεκτείνει την κυριαρχία της», υπογράμμισε η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομπότ. «Η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και να διευρύνει τις δυνατότητές της σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής θα την οδηγήσουν στο να αυξήσει τη χρήση και την εγκατάσταση ρομπότ τα επόμενα χρόνια». Για παράδειγμα, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το Reuters, η κινεζική κατασκευάστρια οικιακών συσκευών Μidea αγοράζει τη γερμανική κατασκευάστρια ρομπότ Kuka πληρώνοντας 4,5 δισ. ευρώ. Η Ομοσπονδία επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι κινεζικές κατασκευάστριες ρομπότ αύξησαν το μερίδιο αγοράς από το 25% το 2013 στο 29% το 2015.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τώρα, οι πωλήσεις ρομπότ βιομηχανικών είχαν αύξηση στην αξία τους κατά 9% το παρελθόν έτος, φθάνοντας στα 11,1 δισ. δολάρια. Η εκτιμώμενη αξία των ρομπότ και ρομποτικών συστημάτων που πουλήθηκαν διεθνώς (συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού, των περιφερειακών συσκευών και των μηχανοκατασκευαστικών συστημάτων) ανήλθε στα 35 δισ. δολάρια. Αυτός είναι υπολογισμός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομπότ. Επιπλέον, εκτιμά ότι τα συμπαγή και εύχρηστα ρομπότ που επικοινωνούν με τους ανθρώπους θα σημειώσουν τεράστια ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.

Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθεί ότι η ζήτηση για ρομπότ από τις διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασε αναδίπλωση το 2014 στο 4%, εν συγκρίσει με τον μέσο όρο 20% την περίοδο 2010 - 2015. Πάντως, μελέτη της Ernst & Young έδειξε μείωση επενδύσεων από 16 κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες σε εργοστάσια και κέντρα ανάπτυξης στα 14,8 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, έναντι 52,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")