Αλεξάντερ Νόβακ, Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας: Θέλουμε να Μελετήσουμε την Ελληνική Εμπειρία σε ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενδιαφέρον για Κοινά Πρότζεκτ

Αλεξάντερ Νόβακ, Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας: Θέλουμε να Μελετήσουμε την Ελληνική Εμπειρία σε ΑΠΕ και Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ενδιαφέρον για Κοινά Πρότζεκτ
energia.gr
Δευ, 12 Σεπτεμβρίου 2016 - 13:50
Τις προοπτικές συνεργασίας της Ρωσίας με τη χώρα μας όχι μόνο στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, ανέλυσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ κατά τη διάρκεια του Φόρουμ που συνδιοργάνωσαν στις 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το ΚΑΠΕ και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ

Τις προοπτικές συνεργασίας της Ρωσίας με τη χώρα μας όχι μόνο στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, ανέλυσε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ κατά τη διάρκεια του Φόρουμ που συνδιοργάνωσαν στις 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το ΚΑΠΕ και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

Παρόντος του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο κ. Νόβακ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό για τη ρωσική πλευρά να μελετήσει τις εμπειρίες που υπάρχουν στη χώρα μας από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ σημείωσε πως είναι γνωστές οι προοπτικές ανάπτυξης του τομέα στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις ελληνικές εμπειρίες στα φωτοβολταϊκά και τη γεωθερμία, ενώ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη ρωσική αγορά.

Επιπλέον, εξέφρασε ενδιαφέρον για κοινά πρότζεκτ για την ανταλλαγή πληροφοριών όχι μόνο για τις ΑΠΕ αλλά και για τους τομείς της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία θα μπορεί να επεκταθεί και στον τεχνολογικό τομέα.

Όπως υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Νόβακ, η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι μία από τις προτεραιότητες για τη Ρωσία, στο πλαίσιο του στόχου για μείωση κατά 60% των εκπομπών CO2 ως το 2050, Αναφερόμενος στη ρωσική αγορά ηλεκτρισμού, είπε ότι σημαντικό θέμα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά.Τέλος, εκτίμησε ότι ο διάλογος μεταξύ των πλευρών θα είναι ιδιαίτερα καρποφόρος.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1971 στην πόλη Αβντίιβκα της επαρχίας Ντόνετσκ στην τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, στην πρώην ΕΣΣΔ.

Το 1993 ο Νόβακ αποφοίτησε από το Βιομηχανικό Ινστιτούτο του Norilsk ως ειδικός στην Οικονομία και τη Διοίκηση στον τομέα της Μεταλλουργίας. Ανάμεσα στα έτη 1993–1997 διετέλεσε οικονομολόγος επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Τομέα Λογιστηρίου στο Συγκρότημα Εξόρυξης και Τήξης του Norilsk. Από το 1997 ως το 1999 ήταν επικεφαλής του τμήματος φορολογικού σχεδιασμού του ίδιου βιομηχανικού συγκροτήματος. Το 2009 αποφοίτησε από το κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας με πτυχίο στο Management.

Ανάμεσα στα έτη 2002 και 2007 διετέλεσε διευθυντής της Βασικής Οικονομικής Διοίκησης της ομόσπονδης επαρχίας του Krasnoyarsk Krai της Ρωσίας, αναπληρωτής Κυβερνήτης της ίδιας επαρχίας και Επικεφαλής της Κεντρικής Οικονομικής Αρχής του Krasnoyarsk Krai.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο Νόβακ ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως το Μάιο του 2012, οπότε και διορίστηκε Υπουργός Ενέργειας από τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ – θέση την οποία κατέχει έως και σήμερα.

Από τον Ιούλιο του 2010 ο Αλεξάντερ Νόβακ είναι μέλος του Δ.Σ. της United Aircraft Corporation, ρωσικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας.

Το 2004 ο Νόβακ έλαβε τιμητική διάκριση από τον Κυβερνήτη της ομόσπονδης επαρχίας του Krasnoyarsk Krai, ενώ το 2006 τιμήθηκε με το «Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών για τη Διοργάνωση της Παν-ρωσικής Αγροτικής Απογραφής του 2006» της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.