Μία από τις πιο αξιοσημείωτες παρουσίες στο φετινό 9th SEEED που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στις 29 και 30 Ιουνίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, ήταν αυτή του κ. Νίκου Τσάφου, συνιδρυτή της αμερικανικής Enalytica. Σε μία «αιρετική» αλλά και οξυδερκή τοποθέτηση, ο κ. .Τσάφος, αμφισβήτησε τον «κανόνα» που θέλει ΑΠΕ και φυσικό αέριο να είναι «οι καλύτεροι φίλοι»

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες παρουσίες στο φετινό 9th SEEED που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στις 29 και 30 Ιουνίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, ήταν αυτή του κ. Νίκου Τσάφου, συνιδρυτή της αμερικανικής Enalytica. Σε μία «αιρετική» αλλά και οξυδερκή τοποθέτηση, ο κ. .Τσάφος, αμφισβήτησε τον «κανόνα» που θέλει ΑΠΕ και φυσικό αέριο να είναι «οι καλύτεροι φίλοι».

Όπως τόνισε, τα εμπειρικά δεδομένα συχνά δείχνουν το αντίθετο, μολονότι επισήμανε ότι η χρήση πετρελαίου, λιγνίτη και πυρηνικές ενέργειας έχει αγγίξει το ανώτατο δυνατό όριο, και, άρα είναι αναγκαία η στροφή στις ΑΠΕ και, κυρίως, στο φυσικό αέριο. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι, καθώς το 2011-2015 αυξήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό η δυναμικότητα σε LNG, η σημερινή «φούσκα» θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί. Παράλληλα, ανέφερε ότι, και άλλες φορές εκτιμήσεις αναλυτών έχουν διαψευστεί.

Ο κ. Νίκος Τσάφος είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής, της Enalytica, της εταιρείας την οποία ίδρυσε (μαζί με τον Janak Mayer) το 2014, με έδρα την Ουάσιγκτων, και η οποία φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή βιομηχανία εντοπίζει και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Πριν την ίδρυση της Enalytica, ο κ. Τσάφος εργάστηκε επί επτάμιση χρόνια στην PFC Energy, με αρμοδιότητα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ ήταν επικεφαλής και του τμήματος ερευνών για θέματα παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου της ίδιας εταιρείας. Στο πλαίσιο της εμπειρίας του, έχει συνεργαστεί με πάνω από 100 εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε πάνω από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής, εισόδου σε αγορές χωρών, ανάπτυξης πρότζεκτ και εμπορίας αερίου και LNG. Πριν την PFC Energy, ο κ. Νίκος Τσάφος είχε εργαστεί στο Center for Strategic and International Studies ( CSIS) στην Ουάσιγκτων.

Υπηρέτησε στην Ελληνική Αεροπορία και πριν την στρατιωτική του θητεία είχε ασχοληθεί με τον κλάδο των επενδύσεων ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών σε κινεζικά ναυπηγεία.

Έχει συγγράψει πάνω από 200 αναφορές και άρθρα για θέματα ενέργειας, οικονομίας και management, ενώ έχει δημοσιεύσεις σε μια σειρά περιοδικά όπως τα Foreign Affairs, The National Interest, Petroleum Economist, και The International Economy. Έχει, επίσης, συγγράψει πολλά άρθρα σχετικά με την ελληνική κρίση: το blog που διατηρούσε από το 2010 ως το 2013 είχε καταχωρηθεί ως ένα από τα Κορυφαία Ευρωπαϊκά Οικονομικά Blog (“ Europes Top Economic Blogs”) από το έγκριτο περιοδικό Social Europe Journal, ενώ το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο του“ Beyond Debt: The Greek Crisis in Context”.

Ο κ. Τσάφος είναι κάτοχος BA στις Διεθνείς Σχέσεις και στα Οικονομικά από το Boston University και MA στις Διεθνείς Σχέσεις από το Johns Hopkins School of Advanced International Studies ( SAIS), ενώ είναι Professorial Lecturer στο Πρόγραμμα του SAIS για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τους Φυσικούς Πόρους.