Η Καθ. Tatiana Mitrova, του Πανεπιστημίου Columbia και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ανέλυσε τις Διεθνείς Ενεργειακές Τάσεις στο 9th SEEED του ΙΕΝΕ

Η Καθ. Tatiana Mitrova, του Πανεπιστημίου Columbia και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ανέλυσε τις Διεθνείς Ενεργειακές Τάσεις στο 9th SEEED του ΙΕΝΕ
energia.gr
Δευ, 25 Ιουλίου 2016 - 12:51
Η καθηγήτρια Tatiana Mitrova του Center on Global Energy Policy του Columbia Global Centres, με έδρα τη Γαλλία, και του Ινστιτούτου Ενεργειακών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με έδρα τη Μόσχα, ξεχώρισε ανάμεσα στους ομιλητές 9th Europe Energy Dialogue που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό θέμα της ομιλίας της αποτέλεσαν οι παγκόσμιες ενεργειακές αγορές και οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν σε αυτές τα επόμενα 10-15 έτη

Η καθηγήτρια Tatiana Mitrova του Center on Global Energy Policy του Columbia Global Centres, με έδρα τη Γαλλία, και του Ινστιτούτου Ενεργειακών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, με έδρα τη Μόσχα, ξεχώρισε ανάμεσα στους ομιλητές 9th Europe Energy Dialogue που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό θέμα της ομιλίας της αποτέλεσαν οι παγκόσμιες ενεργειακές αγορές και οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν σε αυτές τα επόμενα 10-15 έτη.

Η κ. Mitrova, κατέχοντας ακαδημαϊκές θέσεις τόσο στο διεθνούς φήμης αμερικανικό Πανεπιστήμιο Columbia, όσο και στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, έχει ευρεία εποπτεία της ενεργειακής πραγματικότητας σε διεθνές επίπεδο. Αν, μάλιστα, ληφθεί υπ’ όψιν ότι είναι Επισκέπτρια Ερευνήτρια και στο σαουδαραβικό King Abdulah Petroleum Studies and Research Center ( KAPSARC), αλλά και Senior Visiting Research Fellow στο Institute for Energy Studies της Οξφόρδης ( OIES), εύλογα θα πρέπει να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στους πιο έγκυρους ενεργειακούς αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πραγματικά, με εικοσαετή εμπειρία στην ανάπτυξη των ρωσικών αλλά και παγκόσμιων αγορών ενέργειας, η καθηγήτρια Tatiana Mitrova θεωρείται από τους κορυφαίους ειδικούς στην παραγωγή και ζήτηση, στις μεταφορές, στην ενεργειακή πολιτική, αλλά και στους τομείς της τιμολόγησης ενεργειακών προϊόντων και της αναδιάρθρωσης των αγορών ενέργειας.

Από το 2013, είναι επικεφαλής του Τμήματος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ( ERI RAS), υπεύθυνη για την ετήσια έκδοση “ Global and Russian Energy Outlook up to 2040” («Παγκόσμιες και Ρωσικές Ενεργειακές Προοπτικές ως το 2040»), για την έκδοση “ Energy Strategy of the Russian Federation up to 2035” («Ενεργειακή Στρατηγική για τη Ρωσική Ομοσπονδία ως το 2035»), καθώς και για τη σύνταξη συστάσεων προς το Ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας σχετικά με την μακροπρόθεσμη τιμολόγηση και την κρατική φορολογική πολιτική στον ενεργειακό τομέα.

Τη διετία 2011-2012, η Δρ . Mitrova διετέλεσε επικεφαλής του SKOLOKOVO Energy Centre, όπου ήταν υπεύθυνη αναλύσεων για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και για την πολιτική εξαγωγών και εισαγωγών ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 2006 και για 5 χρόνια ήταν επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Διεθνών Ενεργειακών Αγορών του ERI RAS.

Η καθηγήτρια Mitrova είναι μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρμόδιας για το βιομηχανικό σύμπλεγμα καυσίμων και ενέργειας, καθώς και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Ρωσίας για θέματα φυσικού αερίου, αλλά και του Διεθνούς Συμβουλευτικού Σώματος της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ακαδημίας ( Energy Academy Europe).

Η Δρ . Mitrova είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. Διετέλεσε βοηθός καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Gubkin, της Ρωσίας, ενώ σήμερα είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια του Institut dEtudes Politiques de Paris ( Sciences Po) στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων των Παρισίων. Έχει πάνω από 120 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και επιχειρηματικά περιοδικά, ενώ είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων.