Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα, είναι περισσότερο γνωστός για τις πολύχρωμες καταιγίδες, ενώ η διασημότερη είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα

Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα, είναι περισσότερο γνωστός για τις πολύχρωμες καταιγίδες, ενώ η διασημότερη είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα.

Οι αστρονόμοι έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στους πόλους του πλανήτη και την καθημερινή παρατήρηση του Δία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών προκειμένου να καθορίσουν το πώς διάφορα στοιχεία του σέλας ανταποκρίνονται σε διαφορετικές συνθήκες στον ηλιακό άνεμο.

Το σέλας δημιουργείται όταν εισάγονται σωματίδια υψηλής ενέργειας από την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη κοντά στους μαγνητικούς πόλους και συγκρούονται με τα άτομα αερίου. 

Τα σέλας του Δία είναι τεράστια και εκατοντάδες φορές πιο ενεργητικά από αυτά της Γης και δε σταματούν ποτέ, χάρη στο ισχυρό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.


Η ανακοίνωση της NASA αναφέρει πως οι νέες παρατηρήσεις και οι μετρήσεις θα βοηθήσουν στην καλύτερη εξήγηση του πώς ο ήλιος και άλλες πηγές επηρεάζουν το σέλας.

Πηγή: Guardian

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ")