Μανόλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ: Το Δύσκολο «Στοίχημα» του Ανοίγματος της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρισμού και της Εξωστρέφειας

Μανόλης Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ: Το Δύσκολο «Στοίχημα» του Ανοίγματος της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρισμού και της Εξωστρέφειας
energia.gr
Τρι, 28 Ιουνίου 2016 - 14:36
Το δύσκολο «στοίχημα» του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, αλλά και της εξωστρέφειας της ΔΕΗ φαίνεται ότι πέφτει στους ώμους του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Επιχείρησης κ. Μανόλη Παναγιωτάκη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση, εκ μέρους του ΙΕΝΕ, στις 3 Ιουνίου, ειδικής ημερίδας στα Τίρανα για το υδροηλεκτρικό δυναμικό της γειτονικής χώρας

Το δύσκολο «στοίχημα» του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, αλλά και της εξωστρέφειας της ΔΕΗ φαίνεται ότι πέφτει στους ώμους του σημερινού Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Επιχείρησης κ. Μανόλη Παναγιωτάκη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διοργάνωση, εκ μέρους του ΙΕΝΕ, στις 3 Ιουνίου, ειδικής ημερίδας στα Τίρανα για το υδροηλεκτρικό δυναμικό της γειτονικής χώρας. Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης ήταν κεντρικός ομιλητής στην εν λόγω ημερίδα, στην προετοιμασία και διεξαγωγή της οποίας ενεργός ήταν η στήριξη και συμμετοχή της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο της ημερίδας του ΙΕΝΕ προαναγγέλθηκε η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ στην Αλβανία, η οποία θα αξιοποιήσει ευκαιρίες κυρίως στον τομέα των υδροηλεκτρικών, ενώ την επίσημη ανακοίνωση πραγματοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου της 8ης Ιουνίου.

Παράλληλα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στις 23 Ιουνίου, ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι το «σπάσιμο» της ΔΕΗ θα προωθηθεί με τη σύσταση εταιρειών λιανικής, οι οποίες, στη συνέχεια, θα διατεθούν με διαγωνισμό σε άλλους προμηθευτές. Μάλιστα, όπως δήλωσε, η ΔΕΗ επιδιώκει η πρώτη εταιρεία αυτού του είδους, με μερίδιο 6–7%, δηλαδή περίπου 400.000 πελάτες, να είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο.

Ο κος Μανόλης Παναγιωτάκης ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε τον Απρίλιο του 2015. Εργάζεται στην επιχείρηση από το 1974, ενώ εδώ και 20 χρόνια είναι διευθυντικό της στέλεχος.

Είναι Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός διπλωματούχος του Ε.Μ. Πολυτεχνείου από το 1972 και κάτοχος Diploma in Management από το Henley Management College.

Έχει ασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με μελέτες και κατασκευές Η/Μ εγκαταστάσεων κτιρίων.

Στην πρώτη περίοδο της εργασίας του στη ΔΕΗ ασχολήθηκε με μελέτες Υποσταθμών Μεταφοράς και μελέτες και επιβλέψεις Κέντρων Διανομής.

Ως διευθυντικό στέλεχος στη Διεύθυνση Οργάνωσης εκπόνησε όλες τις μελέτες οργάνωσης και λειτουργίας της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων την εσωτερική διάρθρωση των Διευθύνσεων, τη μετάβαση στη νέα οργάνωση της Επιχείρησης ενόψει της μετατροπής της σε Α.Ε. και στο πλαίσιο του λογιστικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της (unbundling) το 2001, τη σύσταση και οργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας, τα συστήματα οικονομικών και διοικητικών δικαιοδοσιών, τον Κανονισμό Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών και το θεσμικό πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ήταν μέλος της επιτροπής στελεχών που επιμελήθηκε την απόσχιση του Κλάδου Διανομής από τη ΔΕΗ και τη σύσταση του ΔΕΔΔΗΕ , του οποίου εκπόνησε τη βασική οργάνωση και τα συστήματα λειτουργίας του.

Επίσης, διετέλεσε Βοηθός Διευθυντής και Διευθυντής της Διεύθυνσης Οργάνωσης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Απόδοσης Διανομής, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Διανομής και Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης, Υγείας και Ασφάλειας, Οργάνωσης, Στέγασης και Γενικών Υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ.

Έχει συμμετάσχει ενεργά και από υπεύθυνες θέσεις σε όλα τα έργα εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων τη συμφωνία «ΘΑΛΗΣ» με την Electricité de France (EDF).

Υπήρξε μέλος του πρώτου ΔΣ του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, όπου, μεταξύ άλλων, σχεδίασε τα συστήματα πρόσληψης, επιλογής από εργοδότες και συνδικάτα και αμοιβών των Μεσολαβητών – Διαιτητών.

Διατέλεσε Μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης υπό την προεδρία του ΓΓ του οικείου Υπουργείου, και μέλος του πρώτου ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ , με ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του.

Μέχρι τις αρχές του ’90 ανέπτυξε πλούσια και έντονη πολιτική, κοινωνική συνδικαλιστική δραστηριότητα, ως μέλος των Διοικήσεων της ΓΕΝΟΠ, του Συλλόγου Μηχανικών ΔΕΗ, της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Υπήρξε Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και δραστήριο μέλος του κινήματος για την Ειρήνη στη χώρα μας.

Έχει εκπονήσει πληθώρα μελετών για το ενεργειακό, τη λειτουργία και τη στρατηγική της ΔΕΗ και γενικότερα των Δημόσιων Επιχειρήσεων όπως επίσης για την αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα.

Έχει οργανώσει πλήθος Συνεδρίων, Ημερίδων, Συνδιασκέψεων για θέματα εργαζομένων, ΔΕΚΟ, Ενέργειας και έχει συμμετάσχει σε πολλά άλλα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά.

Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά, σπουδαστές στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο.