Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer υπέβαλε προφορά εξαγοράς του κολοσσού αγροτικών προϊόντων Monsanto, που ειδικεύεται στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Σε περίπτωση υλοποίησής της, η συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βιομηχανία σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο
Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer υπέβαλε προφορά εξαγοράς του κολοσσού αγροτικών προϊόντων Monsanto, που ειδικεύεται στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Σε περίπτωση υλοποίησής της, η συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βιομηχανία σπόρων και φυτοφαρμάκων στον κόσμο. Η προσφορά εξαγοράς αντανακλά τη γενικότερη τάση μεταξύ εταιρειών του κλάδου των αγροτικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων να αναζητούν συμμαχίες, να περικόπτουν τις τιμές και γενικώς να προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος. Ο λόγος είναι η υποχώρηση των τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων, που έχει πλήξει τα κέρδη τους.

Οπως, πάντως, σχολίασε η Monsanto, η συγχώνευση ενδέχεται να προσκρούσει σε αντιρρήσεις των αρχών ανταγωνισμού, εξαιτίας του συντριπτικού μεγέθους που θα έχει η νέα μεικτή εταιρεία και του ανάλογου ελέγχου που θα ασκεί στην αγορά σπόρων και φυτοφαρμάκων. Από την πλευρά της, η Bayer επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με τη Monsanto, για να δει τη μετοχή της να κλείνει με απώλειες άνω του 8%. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 90 δισ. δολάρια και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής φυτοφαρμάκων μετά τη Syngenta.

Σε ό,τι αφορά τη Monsanto, η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε 42 δισ. δολάρια και το περασμένο έτος επιχείρησε να εξαγοράσει την ελβετική ανταγωνίστριά της Syngenta. Τελικά, όμως, η Syngenta αποδέχθηκε προσφορά της κινεζικής ChemChina έναντι 43 δισ. δολαρίων, μολονότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς εξετάζεται από τις αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού. Επί μήνες φημολογείτο ότι η Monsanto ήταν στόχος εξαγοράς είτε της Bayer είτε της BASF.