Ένας από τους πιο σημαντικούς ομιλητές του 1st Energy Tech Forum που διοργάνωσε τo energia.gr, την 1η Απριλίου, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, ήταν ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Intelen Inc.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ομιλητές του 1st Energy Tech Forum που διοργάνωσε τo energia.gr, την 1η Απριλίου, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, ήταν ο Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Intelen Inc.

Ο Δρ. Νικολόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας που διεξήχθη στην Κρήτη σχετικά με τις υπηρεσίες διαχείρισης ζήτησης, μέσω αλλαγής ενεργειακής συμπεριφοράς, βάσει έξυπνων μετρητών και μίας ψηφιακής πλατφόρμας για αλληλεπίδραση οικιακών καταναλωτών.

Ο Δρ.Μηχ. Βασίλης Νικολόπουλος είναι ένας ενεργός νέος επιχειρηματίας, καινοτόμος και παθιασμένος με την τεχνολογία και την πρόβλεψη τεχνολογικών τάσεων. Είναι CEO και συνιδρυτής της start-up εταιρίας Intelen, στον τομέα του cleantech και του Energy IT, η οποία έχει πολλά εθνικά και παγκόσμια βραβεία καινοτομίας (top 100 στον κόσμο, silicon valley launch 2010, κλπ) και πρόσφατα έκλεισε επιτυχώς τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της (seed round). Στην παρούσα φάση, η Intelen αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στην Silicon Valley της California, την Βοστόνη και το Houston και το 2012 διακρίθηκε ως βέλτιστη πρακτική σε οικο-καινοτομία από τον ΟΟΣΑ κα την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Η Intelen Inc, με έδρα την Νέα Υόρκη, αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές και αναδυόμενες ελληνικές startups στον τομέα των ευφυών ενεργειακών δικτύων και building energy analytics, η οποία έχει ολοκληρώσει 3 γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές, ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι επί του παρόντος υπό υψηλή ανάπτυξη σε Ευρώπη και Αμερική.

Έχει εμπειρία πάνω σε θέματα καινοτομίας και new services transition με innovation management, θέματα και διαδικασίες αξιολόγησης και οργάνωσης νέων ιδεών και start-up μηχανισμών, fund raising και VC management καθώς και σε θέματα τεχνολογικής πρόβλεψης (technology forecasting). Έχει πολλές δημοσιεύσεις στους παραπάνω τομείς και αρκετές διακρίσεις σε θέματα smart grids, building data analytics και cleantech entrepreneurship (Λέσχη επιχειρηματικότητας 2010, ΟΟΣΑ 2011).

Ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος κατέχει Διδακτορικό (PhD) στον τομέα της διαχείρισης και συγχώνευσης ενεργειακής γνώσης από το ΕΜΠ, καθώς και σε ειδικευμένα θέματα αλγοριθμικής επεξεργασίας της ενεργειακής πληροφορίας. Σπούδασε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στα Πανεπιστήμια Dundee, Imperial College, LSE,Cambridge και Ecole polytechnique.