Το Shell Concept Car, το όχημα που μειώνει κατά 34% την πρωτογενή χρήση ενέργειας σε σχέση με ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο, παρουσίασε σήμερα η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία. Μάλιστα, όπως τονίζει η Shell, απαιτείται μόλις η μισή ενέργεια για την κατασκευή του νέου της μοντέλου

Το Shell Concept Car, το όχημα που μειώνει κατά 34% την πρωτογενή χρήση ενέργειας σε σχέση με ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο, παρουσίασε σήμερα η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία. Μάλιστα, όπως τονίζει η Shell, απαιτείται μόλις η μισή ενέργεια για την κατασκευή του νέου της μοντέλου.

Το νέο μοντέλο είναι βασισμένο στο «αυτοκίνητο πόλης» T.25 της Gordon Murray Design, που κατασκευάστηκε το 2010 και για το οποίο η Shell είχε παραγάγει ένα ειδικό καύσιμο για να αυξήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα του οχήματος.  


Η κατανάλωση του Shell Concept Car, βάσει των δοκιμαστικών μετρήσεων, υπολογίζεται σε 2,64 λίτρα ανά 100 χλμ. με μία μέση ταχύτητα 70 χλμ. την ώρα, ενώ, βάσει του λεγόμενου Νέου Ευρωπαϊκού Κύκλου Οδήγησης (NEDC), μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4,67 γραμμ. CO2/χλμ. κατά τη χρήση λιπαντικών.

Το πειραματικό μοντέλο της Shell  ζυγίζει μόλις 550 κιλά, χάρη στα υλικά της κατασκευής του, τα οποία χρησιμοποιούνται για τα μοντέλα της Formula 1, καθώς μεγάλο μέρος του οχήματος έχει κατασκευαστεί με τη χρήση ανακυκλωμένων ινών άνθρακα, ενώ τμήματα αυτού έχουν κατασκευαστεί με τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing). O αντιπρόεδρος της ερευνητικής ομάδας λιπαντικών της Shell, Δρ. Andrew Hepher, δεν προέβη σε καμία νύξη για μαζική παραγωγή του νέου μοντέλου άμεσα. Αντίθετα, τονίζει ότι στόχος της κατασκευής του είναι να "επιταχύνει τη συζήτηση για το πώς κατασκευάζουμε πιο ενεργειακά αποτελεσματικά οχήματα και με λιγότερο εντατική χρήση άνθρακα".

Το Shell Concept Car δεν είναι το πρώτο τριθέσιο που κατασκευάζει ο νοτιοαφρικανός σχεδιαστής οχημάτων της Formula 1, Gordon Murray, καθώς, μετά τη συμμετοχή του στις αγωνιστικές ομάδες Brabham και McLaren F1, προχώρησε στο σχεδιασμό και του οδικού αυτοκινήτου McLaren F1, ενός από τα μεγαλύτερα οχήματα μαζικής παραγωγής που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.