Από τους πρωταγωνιστές της αποτυχημένης συνόδου που έλαβε χώρα την Κυριακή 17 Απριλίου, στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός και εκτός OPEC, ήταν ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Νόβακ, στον απόηχο της συνόδου, κατά την οποία δε δίστασε να αντιπαρατεθεί με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε την επομένη ημέρα: «Περιμέναμε πως οι χώρες που συμμετείχαν στην Σύνοδο, πήγαν εκεί για κάποιο λόγο, να συμφωνήσουν σε ένα πάγωμα της παραγωγής»

Από τους πρωταγωνιστές της αποτυχημένης συνόδου που έλαβε χώρα την Κυριακή 17 Απριλίου, στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός και εκτός OPEC, ήταν ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Νόβακ, στον απόηχο της συνόδου, κατά την οποία δε δίστασε να αντιπαρατεθεί με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε την επομένη ημέρα: «Περιμέναμε πως οι χώρες που συμμετείχαν στην Σύνοδο, πήγαν εκεί για κάποιο λόγο, να συμφωνήσουν σε ένα πάγωμα της παραγωγής».

«Λυπούμαστε που οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στη συνάντηση στη Ντόχα», ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην ρωσική κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ωστόσο πως μια μελλοντική συμφωνία για σταθεροποίηση της παραγωγής παραμένει ακόμα πιθανή.

«Κάποιες χώρες του OPECαποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους τους την τελευταία στιγμή, προσπαθώντας να αποσπάσουν παραχωρήσεις από χώρες που δεν ήταν παρούσες» στη συνάντηση», είχε τονίσει, εξάλλου, ο Νόβακ εξερχόμενος της συνόδου, υποστηρίζοντας, ουσιαστικά το Ιράν, το οποίο δεν παρέστη σε υπουργικό επίπεδο στη σύνοδο, και το οποίο είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα δεσμευθεί από οποιαδήποτε απόφαση μείωσης της παραγωγής, καθώς εξέρχεται από μία μακρά περίοδο κυρώσεων.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1971 στην πόλη Αβντίιβκα της επαρχίας Ντόνετσκ στην τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, στην πρώην ΕΣΣΔ.

Το 1993 ο Νόβακ αποφοίτησε από το Βιομηχανικό Ινστιτούτο του Norilsk ως ειδικός στην Οικονομία και τη Διοίκηση στον τομέα της Μεταλλουργίας. Ανάμεσα στα έτη 1993–1997 διετέλεσε οικονομολόγος επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Τομέα Λογιστηρίου στο Συγκρότημα Εξόρυξης και Τήξης του Norilsk. Από το 1997 ως το 1999 ήταν επικεφαλής του τμήματος φορολογικού σχεδιασμού του ίδιου βιομηχανικού συγκροτήματος. Το 2009 αποφοίτησε από το κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας με πτυχίο στο Management.

Ανάμεσα στα έτη 2002 και 2007 διετέλεσε διευθυντής της Βασικής Οικονομικής Διοίκησης της ομόσπονδης επαρχίας του Krasnoyarsk Krai της Ρωσίας, αναπληρωτής Κυβερνήτης της ίδιας επαρχίας και Επικεφαλής της Κεντρικής Οικονομικής Αρχής του Krasnoyarsk Krai.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο Νόβακ ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως το Μάιο του 2012, οπότε και διορίστηκε Υπουργός Ενέργειας από τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ – θέση την οποία κατέχει έως και σήμερα.

Από τον Ιούλιο του 2010 ο Αλεξάντερ Νόβακ είναι μέλος του Δ.Σ. της United Aircraft Corporation, ρωσικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας.

Το 2004 ο Νόβακ έλαβε τιμητική διάκριση από τον Κυβερνήτη της ομόσπονδης επαρχίας του Krasnoyarsk Krai, ενώ το 2006 τιμήθηκε με το «Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών για τη Διοργάνωση της Παν-ρωσικής Αγροτικής Απογραφής του 2006» της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.