IRENA: Αυξηση 1,3 Τρις Δολ. στο Παγκόσμιο ΑΕΠ Φέρνει ως το 2030 Μία Αύξηση των ΑΠΕ Κατά 36%

IRENA: Αυξηση 1,3 Τρις Δολ. στο Παγκόσμιο ΑΕΠ Φέρνει ως το 2030 Μία Αύξηση των ΑΠΕ Κατά 36%
energia.gr
Παρ, 29 Ιανουαρίου 2016 - 15:03
Κατά περίπου 1,3 τρισ. δολάρια (ή ποσοστό 1,1%) θα αυξηθεί το παγκόσμια ΑΕΠ, αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξηθούν κατά 36% στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα ως το 2030. Αυτό τονίζει σε νέα ανάλυσή του ο Διεθνής Οργανισμός ΑΠΕ (IRENA)

Κατά περίπου 1,3 τρισ. δολάρια (ή ποσοστό 1,1%) θα αυξηθεί το παγκόσμια ΑΕΠ, αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξηθούν κατά 36% στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα ως το 2030. Αυτό τονίζει σε νέα ανάλυσή του ο Διεθνής Οργανισμός ΑΠΕ (IRENA), ενώ πέραν των μακροοικονομικών προοπτικών ανάπτυξης της «πράσινης ενέργειας», ο Οργανισμός περιγράφει και τα οφέλη που θα υπάρξουν από τον διπλασιασμό του συνολικού μεριδίου τους ως το 2030.

Ο IRENA προβλέπει, ειδικότερα, ότι η χώρα που θα δει τη μεγαλύτερη επίδραση στο ΑΕΠ μέσω της αύξησης των ΑΠΕ είναι η Ιαπωνία με 2,3%, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ν. Αφρική και η Ν. Κορέα με 1%.

Όσον αφορά τον τομέα της απασχόλησης, προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας από τα 9,2 εκατ. που είναι σήμερα στα 24 εκατ. ως το 2030.

«Η πρόσφατη συμφωνία του Παρισιού έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στις χώρες να δράσουν και άμεσα να προωθήσουν την απανθρακοποίηση του τομέα της ενέργειας», δηλώνει ο Adnan Z. Amin, Γενικός Διευθυντής του IRENA.

Την ίδια στιγμή, το Bloomberg New Energy Finance εκτιμά ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στις ΑΠΕ αυξήθηκαν πέρυσι διεθνώς κατά 4% στα 329 δισ. δολάρια, αύξηση-ρεκόρ, που ξεπερνά την αύξηση του 2011 κατά 3% (το αμέσως δλδ. προηγούμενο ρεκόρ του είδους). Η αγορά είχε ως «ατμομηχανές» το 2015 την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Ινδία, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Παράλληλα, το 2015 παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες εγκαταστάσεις ΑΠΕ με 64 GW αιολικών και 57 GW φωτοβολταϊκών, αυξημένες κατά 30% σε ετήσια βάση. Ειδική μνεία γίνεται και για τη διάσκεψη του Παρισιού και τη μη δεσμευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε εκεί, καθώς αναμένεται να ωθήσει περαιτέρω τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ.