Η επίλυση του θέματος του δημοσίου χρέους θα απελευθερώσει την συμπιεσμένη ζήτηση της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»

Η επίλυση του θέματος του δημοσίου χρέους θα απελευθερώσει την συμπιεσμένη ζήτηση της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Να θυμίσουμε ότι βεβαιότης ανάλογη με αυτή του κ. Τσακαλώτου υπήρχε ως προσδοκία και στην περίοδο πριν το PSI, το οποίο θα μείωνε το χρέος και μετά θα απελευθέρωνε τις δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας, όπως έλεγε εκείνο τον καιρό ο υπουργός Οικονομίας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πράγμα που ασφαλώς δεν έγινε.

Όταν φύγει οι κίνδυνος του χρέους και του Grexit από την ατζέντα, συνέχισε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, κάποιος που έχει χρήματα θα καταναλώσει και θα επενδύσει. Και το ερώτημα παραμένει εάν κάποιοι θα έχουν απομείνει με διαθέσιμα χρήματα. Ο ίδιος, επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους εταίρους της τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε επίσης αναφορά και σε ρήσεις συγκεκριμένου ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (του Βόλφγκανγκ Σώυμπλε, αλλά χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά) περί του ηθικού κινδύνου του δανειζόμενου. Ο ηθικός κίνδυνος υπάρχει για πολλούς εξήγησε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας ότι εκτός από τον δανειζόμενο υπάρχει και ο δανειστής, ο οποίος του δάνεισε περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσε να αποπληρώσει.

Αν είναι να πετύχει η Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος , πρέπει να βρει μία νέα ισορροπία στο τρίπτυχο εμπιστοσύνη-συνεργασία-αξιοπιστία. Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην ανάγκη αλληλεγγύης των κρατών του Βορρά με αύξηση επενδύσεων και μισθών. Επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι έννοιες με αμφίδρομη λειτουργία, ενώ για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι πρέπει να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού, οι οποίοι θα πρέπει να ισχύουν για όλους.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr