Καθηγητής Abbas Maleki: Πρώην Αν. Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και Βασικός Ομιλητής του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ

Καθηγητής Abbas Maleki: Πρώην Αν. Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και Βασικός Ομιλητής του  «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ
energia.gr
Πεμ, 3 Δεκεμβρίου 2015 - 12:42
Ένας από τους βασικούς ξένους ομιλητές του φετινού (11-12 Νοεμβρίου) Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ ήταν ο καθηγητής Abbas Maleki, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και ένας από τους διαπραγματευτές του τερματισμού του πολέμου Ιράν – Ιράκ εκ μέρους του καθεστώτος της Τεχεράνης

Ένας από τους βασικούς ξένους ομιλητές του φετινού (11-12 Νοεμβρίου) Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ ήταν ο καθηγητής Abbas Maleki, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και ένας από τους διαπραγματευτές του τερματισμού του πολέμου Ιράν – Ιράκ εκ μέρους του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Ειδικότερα, ο κ. Abbas Maleki, καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Sharif της Τεχεράνης και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ήταν κεντρικός ομιλητής της συνεδρίας του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» που ήταν αφιερωμένη στο εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο στην ΝΑ Ευρώπη.

Ο καθηγητής Abbas Maleki διετέλεσε, την περίοδο 1980-1997, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ενώ από το 1987 ως το 1992 συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα για τον τερματισμό του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Είναι Senior Associate στο Belfer Center for Science and International Affairs (Κέντρο Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Belfer) του Harvard Kennedy School of Government. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Sharif στον τομέα των Πολιτιστικών και Διεθνών Σχέσεων ( sharif. edu). Διετέλεσε Robert E. Wilhelm Fellow στο Center for International Studies (Κέντρο Διεθνών Σπουδών ) του MIT την περίοδο 2011-12. Το 2013-2014 ήταν αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Ιρανικού Συμβουλίου Σκοπιμότητας ( www .csr .ir). Επίσης, ο καθηγητής Maleki είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Σπουδών της Κασπίας ( International Institute for Caspian Studies - www .caspianstudies .com).

Οι δραστηριότητές του περί την δημόσια πολιτική επικεντρώνονται στην Επιστήμη και στη Δημόσια Πολιτική στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστημονικής, Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Διαμόρφωσης Πολιτικής ( http ://ristip .com).

Έχει, επίσης, μία σειρά δημοσιεύσεις σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, τη δημόσια πολιτική, την εξωτερική πολιτική του Ιράν, την Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση, την Κεντρική Ασία, την Υπερκαυκασία, καθώς και για ζητήματα που αφορούν σπουδές περί της Κασπίας. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το 2011-2012 ήταν μέλος του Δικτύου των Global Agenda Councils του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (Ελβετία).