Κτίρια & Εξοικονόμηση Ενέργειας: Η Αξία της Ορθής Χρήσης των Δημοσιευμένων Στατιστικών

Κτίρια & Εξοικονόμηση Ενέργειας: Η Αξία της Ορθής Χρήσης των Δημοσιευμένων Στατιστικών
* του Βασίλη Τσολακίδη
Δευ, 10 Οκτωβρίου 2016 - 08:29
Η αρχική μου παρέμβαση, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος θέρμανσης και την αναγκαιότητα μείωσης αυτού με έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έγινε αποκλειστικά επειδή ως πολίτης παρατήρησα να χρησιμοποιούνται στατιστικά στοιχεία, εν μέρη σωστά όμως άσχετα, πολλά δε αυθαίρετα και εξωπραγματικά που οδηγούν σε λαθεμένα συμπεράσματα

Η αρχική μου  παρέμβαση, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος θέρμανσης και την αναγκαιότητα μείωσης αυτού με έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έγινε αποκλειστικά επειδή ως πολίτης παρατήρησα να χρησιμοποιούνται στατιστικά στοιχεία, εν μέρη σωστά όμως άσχετα, πολλά δε αυθαίρετα και εξωπραγματικά που οδηγούν σε λαθεμένα συμπεράσματα.

Στην συνέχεια,  προκλήθηκε ο παρών ντε φάκτο διάλογος, που μπορεί να γίνει εποικοδομητικός μόνο όταν οι συμμετέχοντες διαβουλεύονται επί των ιδίων ζητημάτων.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ,Eurostat, (ΥΠΕΝ, ΚΑΠΕ, κλπ. ), οφείλουν να χρησιμοποιούνται σωστά και όχι άσχετα με το κάθε φορά ζητούμενο.

Στα πλαίσια αυτά:

1. Η ενεργειακή θωράκιση (αναβάθμιση) μιας κατοικίας που σκοπεύει στον περιορισμό των θερμικών απωλειών, αναφέρεται αποκλειστικά στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση/ ψύξη χώρων, αποτελεί μέρος αλλά δεν ταυτίζεται με τον όρο θερμική ενέργεια, η οποία επιπρόσθετα συνυπολογίζει και την ενέργεια που καταναλώνεται για θερμό νερό χρήσης, μαγείρεμα κλπ. και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται σε άλλες χρήσεις πλυντήρια ρούχων/κουζίνας, ηλεκτρικές συσκευές, ψυγεία, φωτισμός κλπ.

Στατιστικά στοιχεία 2011-2012 ΕΛΣΤΑΤ-ΚΑΠΕ (στην συνέχεια μέχρι σήμερα έχουμε σταδιακή σημαντική μείωση στην κατανάλωση περίπου 15%):

Μέση ετήσια συνολική κατανάλωση ελληνικού νοικοκυριού: 14.000 ΚWh, που εμπεριέχει: 10.200 ΚWh θερμική ενέργεια (θέρμανση/ψύξη, ZΝΧ, μαγείρεμα, κλπ.) μέρος της οποίας (81%) αφορά ενέργεια για θέρμανση χώρων.

Από πουθενά δεν στοιχειοθετείται ο ισχυρισμός του κ. Παλλαντζά περί 175 ΚWh/μ2 κατοικίας για να καταλήξει σε 75 ΤWh συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (εννοώντας φυσικά για θέρμανση/ψύξη)

2. Όταν αναζητούμε το κόστος ενέργειας θέρμανσης χώρων των κατοικιών  δεν λαμβάνουμε ως βάση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας (0,175 ευρώ/ ΚWh), αλλά την αντίστοιχο κόστος των πηγών ενέργειας που πραγματικά χρησιμοποιούνται για θέρμανση , π.χ.πετρέλαιο, ΦΑ, βιομάζα, κλπ (και μόλις <2% ηλεκτρικό ρεύμα), η οποία ανέρχεται κατά μ.ο. σε (0,52 ευρώ/ΚWh). Ο λόγος είναι προφανής, αφού η ΗΕ κοστίζει 3-4 φορές περισσότερο από τις υπόλοιπες πηγές, λογικά θα καταλήξουμε σε ένα υπερβολικά εξωπραγματικό κόστος και συμπέρασμα.

3. Το συνολικό ετήσιο κόστος της ενέργειας για θέρμανση/ψύξη όλων των ελληνικών νοικοκυριών ανέρχεται (2014) σε 1,33 δις ευρώ και από πουθενά δεν δικαιολογείται ο ισχυρισμός του κ. Παλλαντζά περί δεκαπλάσιου κόστους 13 δις ευρώ, ούτε αν ανορθόδοξα συμπεριλάβουμε και την συνολική ηλεκτρική ενέργεια των νοικοκυριών που ανέρχεται σε 16 ΤWh και κοστίζει 2,8 δις ευρώ το χρόνο (4 εκ νοικοκυριά χ 4.000 ΚWh=16 δις ΚWh χ 0,175 ευρώ/ΚWh= 2,8 δις ευρώ)

4. Τέλος κάθε επέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης επιβάλλεται να συντελείται στη βάση ΚΟΣΤΟΥΣ-ΟΦΕΛΟΥΣ λαμβάνοντας υπόψη τα ποικίλα σχετικά στοιχεία.

* Ο κ. Βασίλης Τσολακίδης είναι πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)

(Πηγή: b2green.gr)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr