Και τι άλλο μπορεί να ζητάει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που επενδύει στην ελληνική αγορά. Το απολύτως αυτονόητο. Μια αγορά με συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς αδικαιολόγητες και αναίτιες κρατικές παρεμβάσεις. Η ελληνική αγορά είναι, δυστυχώς, μια αγορά με στρεβλώσεις», τόνισε ο κ. Αληγιζάκης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της εταιρείας για το έτος 2024. Η πρώτη στρέβλωση, όπως είπε, είναι η διαχρονική παραβατικότητα είτε με τις διάφορες μορφές λαθρεμπορίου είτε με παραβιάσεις μηχανισμών στις αντλίες των πρατηρίων, με θύμα τον καταναλωτή.
Η δεύτερη στρέβλωση που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την κερδοφορία της Ελίν το 2024, ήταν η παράταση τον Ιανουάριο, εντελώς αδικαιολόγητα, για έναν ακόμη χρόνο της επιβολής του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας, σημειώνοντας ότι η κατάργησή του από την 1η Ιουλίου δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπορικής πολιτικής και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.
«Η Ελίν επέλεξε τον δύσκολο δρόμο: αυστηρά κριτήρια επιλογής συνεργατών, επενδύσεις σε ελέγχους ποιότητας με Bureau Veritas και Lloyd’s Register και μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Κανένα πρατήριο της Ελίν δεν είναι στη λίστα των 80 παραβατικών που ανακοινώθηκαν από τις Αρχές», είπε ο κ. Αληγιζάκης και σημείωσε ότι η «Ελίν έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά σε συνεργαζόμενο πρατήριο, θα κατεβάσει το σήμα και θα καταγγείλει τη σύμβαση εντός 24 ωρών, χωρίς να περιμένει την προθεσμία των 10 ημερών που προβλέπει ο νόμος».
Στη διεθνή αγορά, από όπου προήλθε το 83% των πωλήσεων της εταιρείας το 2024, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο αθέμιτος ανταγωνισμός με ρωσικά καύσιμα σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 κινήθηκε σε δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες, η εσωτερική αγορά ωστόσο εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 8% και αύξηση κερδοφορίας, με τον κ. Αληγιζάκη να κάνει λόγο για «σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που δημιουργεί αισιοδοξία».
(από την εφημερίδα Η Καθημερινή)