Steinitz: Και οι Τρεις Εναλλακτικές Οδοί που Εξετάζει το Ισραήλ για τις Εξαγωγές Αερίου Περιλαμβάνουν την Ελλάδα

Steinitz: Και οι Τρεις Εναλλακτικές Οδοί που Εξετάζει το Ισραήλ για τις Εξαγωγές Αερίου Περιλαμβάνουν την Ελλάδα
energia.gr
Τετ, 28 Σεπτεμβρίου 2016 - 12:52
Τρεις εναλλακτικές οδούς εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και οι τρεις περιλαμβάνουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Αποθεμάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz μιλώντας στο του “2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit”, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Metropolitan Expo, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Τρεις εναλλακτικές οδούς εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και οι τρεις περιλαμβάνουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Αποθεμάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz μιλώντας στο του “2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit”, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Metropolitan Expo, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας, οι εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν την διοχέτευση του αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία, η δεύτερη την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με τελικό προορισμό τα Βαλκάνια και την Ιταλία και η τρίτη την εξαγωγή του προς Αίγυπτο για τη μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή και την επανεξαγωγή του.

Ο κ. Steinitz τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης δυο οδεύσεων για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ενώ αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο αγωγό (East Med), την κατασκευή του οποίου προωθούν η Ελλάδα και η ΕΕ είπε ότι μπορεί σε αυτή τη φάση το εγχείρημα να φαίνεται πολύ ακριβό αλλά εφόσον υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων μπορεί να αποδειχθεί οικονομικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε, με βάση τις νέες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί καθώς τα πιθανά αποθέματα προσδιορίζονται σε 10 τρισ. κυβικά μέτρα. Τον επόμενο μήνα το Ισραήλ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων "μπλοκ" (που αντιστοιχούν περίπου στη μισή ΑΟΖ της χώρας).

Ο κ. Steinitz εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρίας, της Energean, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης του Ισραήλ και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες εταιρίες να συμμετάσχουν. Για έργο εξαιρετικής σημασίας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στον αγωγό East Med, τονίζοντας ότι τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του έργου, όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εξετάζονται με προσοχή.

«Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρούμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα δικά μας δικαιώματα με τρόπο που θα επιλέξουμε οι ίδιοι», τόνισε ο υπουργός ενώ αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ψήφιση χθες στη Βουλή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι προοπτικές εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα οι κ.κ. Σκουρλέτης, Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. Στις 4.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση στο υπουργείο ΠΕΝ.